NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

 „Jest ono proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie około 15 minut na przygotowanie wszystkich składników i wstawienie ciasta do piekarnika. Mocno aromatyczne dzięki zawartości skórki pomarańczowej. Sok pomarańczowy nadaje mu wilgotności, wprost rozpływa się w ustach. Polecam wypróbowanie tego przepisy, który pochodzi z książeczki „Czekolada” wyd. z kuchennej półeczki”

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

 Składniki:

Ciasto:

  • 175 g cukru pudru
  • 175 g masła lub margaryny
  • 3 rozkłócone jajka
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Lukier:

  • 175 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe, ciasto czekoladowe, ciasto pomarańczowe

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy około 24 cm posmarować cienko tłuszczem i wysypać mąką.  
  2. Utrzeć na pulchną masę cukier z masłem albo margaryną. Stopniowo dodawać jajka i dokładnie ucierać. Ostrożnie połączyć z mąką.
  3. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i mleko. Dokładnie wymieszać.
  4. Do drugiej połowy dodać sok pomarańczowy i skórkę.
  5. Nakładać łyżką na przemian obie masy i zamieszać szpikulcem, aby powstał efekt marmuru.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190oC przez 25 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu.
  7. Zostawić w formie na kilka minut do ostygnięcia, potem przełożyć na metalową kratkę.

Lukier:

  1. Przesiać do miseczki cukier puder. Wlać tyle soku pomarańczowego aby powstała gładka masa.
  2. Rozprowadzić lukier na wierzchu ciasta i odstawić do ostygnięcia.

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe, ciasto czekoladowe, ciasto pomarańczowe

czwartek, 15 grudnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2011/12/15 11:00:57
Ślicznie wygląda to ciasto, a jaki piekny wzorek na wierzchu!:-)
-
2011/12/15 12:36:35
Pyszne! Też je robiłam, pewnie niedługo się u mnie pojawi,ale nie wiem jeszcze kiedy.
Pozdrawiam:)
-
2011/12/15 17:55:19
fajne ciasto, bo połączyło moje 2 ulubione składniki: pomarańcze i czekoladę:)
zapisuję ku pamięci :)