NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec z brzoskwiniami

 „Makowiec z brzoskwiniami składa się z półkruchego ciasta, soczystych brzoskwiń, masy makowo-budyniowej i chrupiącej kruszonki. Jest tak pyszny, że znika w zaledwie kilka godzin. Chociaż wymaga od nas odrobinę pracy to i tak warto poświecić trochę czasu dla takiego efektu”

Makowiec z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 180 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

Warstwa brzoskwiniowa:

  • 2 puszki brzoskwiń

Masa makowo-budyniowa:

  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 6 jajek
  • 3 opakowania gotowej masy makowej

Kruszonka:

  • 295 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Makowiec z brzoskwiniami, makowiec, świąteczne ciasto, świąteczny makowiec

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny oraz solą.
  2. Kolejno dodawać 3 jajka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do całości.
  4. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o wymiarach 40*38 cm.

Warstwa brzoskwiniowa:

  1. Brzoskwinie osaczyć, następnie pokroić w kostkę.
  2. Połowę z nich ułożyć bezpośrednio na cieście. Resztę odstawić.

Masa makowo-budyniowa:

  1. 650 ml mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić 2 budynie i 2 łyżki cukru, po czym wlać do gotującego się mleka. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zagotować i gotować jeszcze ok. 1 minutę.
  2. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ostudzić.
  3. Po ostudzeniu budyń krótko zmiksować. Dodać masę makową i 6 jajek.
  4. Do masy dodać pozostałe brzoskwinie, wymieszać. Wylać masę na warstwę brzoskwiniową.

Kruszonka:

  1. Masło roztopić.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszać dokładnie w miseczce. Wlać masło i delikatnie zagnieść kruszonkę.
  3. Następnie równomiernie rozłożyć ją na cieście.
  4. Makowiec przełożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 1 godzinę.

Makowiec z brzoskwiniami, makowiec, świąteczne ciasto, świąteczny makowiecMakowiec z brzoskwiniami, makowiec, świąteczne ciasto, świąteczny makowiecMakowiec z brzoskwiniami, makowiec, świąteczne ciasto, świąteczny makowiec

czwartek, 22 grudnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2011/12/22 14:14:52
Takiego połączenia jeszcze nie widziałam. Z pewnością smakuje znakomicie :D
-
2011/12/22 16:16:13
Fajnie się zapowiada takie połaczenie :)