NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec z wiśniami

„Makowiec ten składa się z półkruchego ciasta, warstwy makowo-budyniowej z dodatkiem soczystych wiśni i chrupiącej kruszonki. Ciasto to jest bardzo mięciutki i soczyste, rozpływające się w ustach. Przygotowane nawet na dużej blaszce zniknie bardzo szybko”

Makowiec z wiśniami, świąteczny makowiec, makowiec na święta, pyszny makowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 180 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

Masa makowo-budyniowa:

  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 6 jajek
  • 3 opakowania gotowej masy makowej
  • 400 g gęstej śmietany
  • 2 słoiki wiśni w syropie

Kruszonka:

  • 295 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Makowiec z wiśniami, świąteczny makowiec, makowiec na święta, pyszny makowiec

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny oraz solą.
  2. Kolejno dodawać  jajka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do całości.
  4. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o wymiarach 40*38 cm.

Masa makowo-budyniowa:

  1. 650 ml mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić 2 budynie i 2 łyżki cukru, po czym wlać do gotującego się mleka. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zagotować i gotować jeszcze ok. 1 minutę.
  2. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ostudzić.
  3. Po ostudzeniu budyń krótko zmiksować. Dodać masę makową, śmietanę i jajka. 
  4. Wiśnie odcedzić, dodać je do masy i delikatnie wymieszać. 
  5. Wylać masę na ciasto.

Kruszonka:

  1. Masło roztopić.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszać dokładnie w miseczce. Wlać masło i delikatnie zagnieść kruszonkę.
  3. Następnie równomiernie rozłożyć ją na cieście.
  4. Makowiec przełożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 1 godzinę.

Makowiec z wiśniami, świąteczny makowiec, makowiec na święta, pyszny makowiec

niedziela, 18 grudnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2011/12/18 16:40:38
wygląda smakowicie......z pewnością wypróbuje ......pozdrawiam....