NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczkowe fale dunaju z gruszkami

 „Przypuszczam, że większość z nas zetknęło się już kiedy z ciastem „Fale Dunaju”. Ja postanowiłam je przygotować w wersji świątecznej, czyli dodając do ciasta przyprawę do piernika. Powstało ciasta na piernikowym spodzie z dodatkiem soczystych gruszek, kremu budyniowego i czekoladowej polewy. Jak dla mnie jest to doskonałe połączenie”

Piernikowe fale dunaju z gruszkami

Składniki:

Krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 800 ml mleka
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej

Ciasto:

  • 5 małych gruszek po około 125 g każda
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jaj
  •  300 g mąki
  • 250 g cukru
  • 50 g mleka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2½ łyżeczki kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 25 g oleju

Wykonanie:

Krem budyniowy:

  1. Proszek budyniowy wymieszać razem z cukrem i 100 ml mleka. 700 ml mleka doprowadzić do wrzenia, następnie wlać mleko z budyniem i ciągle mieszając gotować przez około 1 minutę. Budyń przelać do miski, przykryć folią spożywczą (tak aby bezpośrednio dotykała budyniu) i odstawić do wystygnięcia.
  2. Masło utrzeć, następnie stopniowo dodawać budyń. Mieszać aż do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto:

  1. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i odstawić.
  2. Masło, cukier waniliowy i cukier utrzeć na gładką masę. Dodawać na przemian jajka, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na natłuszczoną i wysypaną mąkę blaszkę do pieczenia o wymiarach 32*39 cm.
  3. Do drugiej części ciasta dodać kakao i przyprawę do piernika. Rozsmarować równomiernie na jasnym cieście.
  4. Na cieście rozłożyć równomiernie pokrojone gruszki. Wstawić do rozgrzanego do 175oC piekarnika i piec przez około 25 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
  5. Krem budyniowy rozsmarować równomiernie na ostudzonym cieście. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę rozpuścić, dodać do niej olej, lekko przestudzić. Następnie wylać ją na ciasto i za pomocą szpatułki z ząbkami wykonać wzorek.
  2. Następnie odstawić do lodówki na około 30 minut aż do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Piernikowe fale dunaju z gruszkami, fale dunaju, ciasto z gruszkami, świąteczne ciasto

piątek, 16 grudnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/17 06:43:47
Dla mnie też byłoby to doskonałe połączenie:)
-
2011/12/17 07:17:51
Świetne, naprawdę! Ta polewa działa na zmysły ;)
-
2011/12/17 10:07:24
Świetny pomysł! Muszę kiedyś zmałpować :)
-
2011/12/17 10:11:58
Oj pycha, uwielbiam takie ciasta!
-
2011/12/17 13:25:46
Fantastyczny pomysł! Gratuluję:) Myślę, że taka wersja bardzo by mi smakowała!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/12/20 11:28:41
Bardzo smakowita wariacja na temat Fal Dunaju :D
-
Gość: olka111, *.aleksandrowkujawski.vectranet.pl
2012/09/13 06:54:11
a mi coś nie wyszło :/ budyń wogóle nie zastygł [za dużo mleka??], za to czekolada jest tak twarda że przy krojeniu wszystko wypływa.. na szczescie smak rekompensuje te niedoskonałości ;P