NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik

 „Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć piernika. Ten prezentowany poniżej piernik jest mocno wilgotny, przełożony dżemem truskawkowym (możemy przełożyć go dowolnym rodzajem dżemu lub np. powidłami śliwkowymi) i oblany pyszną polewą czekoladową. Po upieczeniu ciasta i całkowitym jego wykończeniu, należy je przechowywać w lodówce”

Piernik w czekoladzie

Składniki:

Piernik:

  • 180 g mąki białej
  • 100 g mąki razowej
  • 60 g mąki żytniej
  • 230 g obranych i oczyszczonych jabłek
  • 80 g cukru
  • 70 g masła
  • 250 g miodu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Przełożenie:

  • 300 g dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady
  • 50 g masła
  • 100 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki miodu

piernik przepis, ciasto piernik, przepisy na piernik, przepis na piernik, piernik przepisy, przepis piernik, piernik świąteczny, piernik świąteczny przepis

Wykonanie:

Piernik:

  1. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.  
  2. W małym rondelku rozpuścić masło, cukier i miód. Zdjąć z ognia i odstawić.
  3. W większej miseczce połączyć ze sobą mąkę białą, razową, żytnią, sodę, sól oraz przyprawę do piernika.
  4. Do suchych składników wlać roztopione masło, starte jabłko, jajka oraz mleko. Utrzeć na gładką masę.
  5. Masę przelać do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem o średnicy 24 cm.
  6. Ciasto przełożyć do rozgrzanego do 160oC piekarnika i piec przez 1¼ -1 ½ godziny, aż piernik wyrośnie i będzie ładnie przyrumieniony. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Piernik przekroić na dwie równe części.

Przełożenie:

  1. Dżem truskawkowy wymieszać ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
  2. Posmarować jedną część piernika dżemem i przykryć drugą połową ciasta. Lekko docisnąć.

Polewa czekoladowa:

  1. Masło, śmietankę oraz miód przełożyć do garnka. Podgrzewać przez około 2-3 minuty ciągle mieszając. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Mieszać energicznie aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i odstawić aż polewa nieco przestygnie.
  2. Polać piernik równomiernie polewą.

piernik przekładany, przepisy na piernik, przepisy piernik, przepis na piernika, piernik przepis, ciasto piernik, przepisy na piernik, przepis na piernik, piernik przepisy, przepis piernik, piernik świąteczny, piernik świąteczny przepis

piernik przekładany, przepisy na piernik, przepisy piernik, przepis na piernika, piernik przepis, ciasto piernik, przepisy na piernik, przepis na piernik, piernik przepisy, przepis piernik, piernik świąteczny, piernik świąteczny przepis

piątek, 02 grudnia 2011, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/02 12:11:24
Wygląda bardzo elegancko. Taki piernikowy torcik :)
-
2011/12/02 15:05:02
ja uwielbiam pierniki, Twoj wyglada bardzo fajnie
-
2011/12/02 20:50:13
Pięknie się prezentuje ten pierniczek!:)
-
2011/12/11 10:35:21
piernik wygląda przecudnie :-)
-
2011/12/23 16:51:46
jaki piękny!
-
2012/12/24 10:47:56
Wczoraj go upiekłam, teraz idę robić polewę :D Wesołych Świąt :)