NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Schab pieczony z żurawiną

"Schab pieczony, nadziewany suszoną żurawiną może być doskonałym pomysłem na świąteczny obiad. Podany z sosem i chrupiącymi pieczonymi ziemniaczkami na pewno zachwyci wszystkich gości. Schab ten możemy również podawać na zimno w formie przystawki. Świetnie nadaje się również jako dodatek do kanapek"

Schab pieczony z żurawiną, schab pieczony

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 350 g suszonej żurawiny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz, papryka

schab pieczony z żurawiną, schab z żurawiną, schab pieczony, pieczenie schabu, schab nadziewany, pieczony schab, przepis na schab pieczony, przepis na pieczony schab, przepis schab pieczony

Wykonanie:

  1. Schab naciąć przez środek ostrym nożem, tworząc kieszonkę.
  2. Utworzoną kieszonkę dokładnie nadziać go żurawiną.
  3. Oliwę z oliwek wymieszać z miodem oraz przyprawami: solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć schab na zewnątrz.
  4. Schab włożyć na 12 godzin do lodówki.
  5. Następnie upiec go w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Piec przez około 50-60 minut.

schab pieczony z żurawiną, schab z żurawiną, schab pieczony, pieczenie schabu, schab nadziewany, pieczony schab, przepis na schab pieczony, przepis na pieczony schab, przepis schab pieczony, pieczony schab przepis, schab pieczony przepis, przepisy schab pieczony, pieczony schab przepisy, schab przepisy pieczony, schab pieczony przepisy

czwartek, 08 grudnia 2011, baaaraneeek

Komentarze
2011/12/08 12:58:40
Ojej, ojej, ojej, ja taka glodna siedzę w pracy, a tutaj takie pyszności serwujesz :)
-
2011/12/08 13:43:28
O, z żurawiną musi smakować świetnie. Pycha :)
-
2011/12/08 14:18:02
Schab wygląda pięknie, choć sama nie przepadam za połączeniem słodkiego z mięsem, to moja mama często robiła podobny schab nadziewany śliwką albo morelami. Moja rodzina zajada się tym specjałem i choć preferuję wersję wyłącznie mięsną pieczonego schaba, doceniam jak pięknie wygląda :]
-
2011/12/08 16:58:47
ale bym zjadla kawalek tego schabu:)
-
Gość: Nika, azt220.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/04 23:08:56
a jak zapiekasz ten schab? w naczyniu żaroodpornym, przykryty?
-
2014/01/04 23:43:01
Nie, nie przykrywam schabu podczas pieczenia. Wkładam go do naczynia zaroodpornego i pieke bez przykrycia :)
-
Gość: Nika, efx176.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/06 12:19:25
Zgodnie z sugestią schab zapiekłam w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia i... wyszedł super :) soczysty i smaczny - bardzo delikatny.

Miałam kilogramowy kawałek schabu - dla wygody przecięłam go na 2 części - łatwiej było faszerować. Zrobiłam trochę mały otwór i zmieściło się nie za dużo żurawiny - będzie co poprawić następnym razem.

Bardzo dziękuję za przepis.
-
2014/01/07 14:13:30
Cieszę się, że schabik smakował :) Następnym razem pewnie będzie już więcej żurawiny - praktyka czyni mistrza! :)