NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Schab ze śliwkami

 „Schab ze śliwkami możemy podawać na gorąco z dodatkiem sosu pieczeniowego lub na zimno w formie przystawki. Wykonanie tego dania nie wymaga od nas zbyt dużo czasu ani żadnych wyjątkowych umiejętności. Delikatny i kruchy schab doskonale komponuje się z suszonymi śliwkami tworząc doskonałą kompozycję smaku”

Schab ze śliwką, schab ze śliwkami, schab pieczony, schab pieczony ze śliwkami, schab pieczony z śliwką

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 250 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka

Wykonanie:

  1. Schab naciąć przez środek ostrym nożem, tworząc kieszonkę.
  2. Nadziać go śliwkami.
  3. Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawami: solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą papryki. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć schab na zewnątrz.
  4. Schab włożyć na 12 godzin do lodówki.
  5. Następnie upiec go w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Piec przez około 50-60 minut.

schab pieczony, pieczony schab, schab przepisy, schab ze śliwka

czwartek, 22 grudnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2011/12/22 13:55:18
Uwielbiam i tez zrobię :)
-
2011/12/22 14:54:44
Pycha, muszę kiedyś zrobić taki.
-
2011/12/22 18:52:47
Też lubię. A Twój w dodatku wygląda pięknie!
-
2011/12/27 13:51:03
Moja mama piecze go zawsze na Święta, nie tylko Bożego Narodzenia, ale też na Wielkanoc, jest przepyszną alternatywą dla kupnych wędlin i przyznam szczerze, że sama piekę go także w ciągu roku, bo ociekających wodą wędlin nie lubię :]