NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik świąteczny

„Ten sernik zawiera w sobie chyba wszystkie składniki, które kojarzą nam się ze świętami. Składa się on  z pierniczkowego spodu, warstwy migdałowo-marcepanowej oraz masy serowej z dodatkiem maku. Boki obłożone są natomiast plastrami pomarańczy ”

Sernik świąteczny

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 75 g cukru
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Warstwa marcepanowa:

  • 100 g marcepanu
  • 75 g płatków migdałowych

Masa serowa:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 160 g cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy  
  • 750 g kremowego serka typu Philadelphia lub białego sera (przynajmniej trzykrotnie zmielonego)
  • 30 g kaszy manny
  • 2 pomarańcze do dekoracji
  • 4 łyżki gotowej masy makowej
  • 2 pomarańcze

sernik, przepisy sernik, sernik przepisy, przepis na sernik, przepisy na sernik, sernik ciasto

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Masło, cukier, mąkę, przyprawę do piernika oraz jajko zagnieść na gładkie ciasto.
  2. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na około 30 minut.
  3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy około 26 cm. Brzegi ciasta wywinąć na wysokość około 1 cm i starannie wylepić. Spód ciasta ponakłuwać widelcem.

Warstwa marcepanowa:

  1. Marcepan pokroić w drobniutką kosteczkę, a następnie połączyć dokładnie z płatkami migdałowymi tak, aby powstała plastyczna masa.
  2. Warstwę marcepanową równomiernie ułożyć na spodzie ciasta.

Masa serowa:

  1. Masło utrzeć z cukrem.
  2. Żółtka połączyć z sokiem z pomarańczy, kaszą manną i kremowym serkiem.  Dodać utarte masło, wymieszać.
  3. Na koniec Kubic białka na sztywną pianę. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać. 
  4. Ciasto podzielić na dwie nierówne części w stosunku 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodać masę makową i starannie połączyć.
  5. Pomarańcze dokładnie sparzyć i obrać ze skórki. a następnie pokroić w plastry. Rozłożyć je wokół brzegów tortownicy.
  6. Wylewać na warstwę marcepanową na  przemian masę serową oraz masę serową z dodatkiem maku.
  7. Sernik przełożyć do rozgrzanego do 200oC piekarnika i piec przez około 1 – 1 i 1/4 godziny. Po 30-40 minutach pieczenia wierzch ciasta przykryć folią aluminiową.
  8. Po upieczeniu sernik zostawić na około 15 minut w otwartym piekarniku (dzięki temu tak bardzo nie opadnie). Następnie wyjąc na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

sernik, przepisy sernik, sernik przepisy, przepis na sernik, przepisy na sernik, sernik ciasto, wigilijne przepisy, przepisy świąteczne, przepisy na święta

poniedziałek, 12 grudnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2011/12/12 08:17:15
O! Wspaniały, rzeczywiście bardzo świąteczny, zakładam zakładkę, zrobię go!
-
2011/12/12 09:05:50
Te pomaranczowe boki to wspanialy pomysl!
-
2011/12/12 16:36:56
niesamowity! świetny pomysł. A smak na pewno niebiański. Zapisuje do zrobienia!! KONIECZNIE
-
2011/12/12 18:02:19
Bardzo oryginalny sernik i wygląda pysznie kremowo.
-
2011/12/12 18:29:40
Bardzo ciekawy serniczek , bardzo fajne połączenie ,mniam:)
-
2011/12/12 20:25:57
Jakie szaleństwo! Pycha, tyle dobrych rzeczy na raz :)
-
2011/12/12 20:29:38
jest piękny! zachwyciły mnie te boki obłożone plastrami pomarańczy :)
przepis sobie zapisuję, choć wątpię, aby wyszło mi takie cudo, nie mam cierpliwości i serca do ciast. za to u Ciebie widzę wieeeelkie serce ;)
-
2011/12/12 20:51:20
Prawdziwa uczta dla podniebienia! Pięknie się prezentuje ten serniczek, faktycznie bardzo świąteczny!
Pozdrawiam:)