NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Śnieżne kule (popękane ciasteczka czekoladowe)

 „Wczoraj spadł pierwszy śnieg, więc ciasteczka te idealnie pasują do otaczającej nas aury pogodowej. Ciasteczka te robi się bardzo szybko. Najlepsze są tuż po upieczeniu. Wtedy są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Idealnie takie jakie mają być. Po upieczeniu należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby mogły odwilgnąć”

Śnieżne kule (popękane ciasteczka czekoladowe)

 Składniki na około 25-30 sztuk:

  • 125 g czekolady mlecznej
  • 50 g miękkiego masła
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mleka
  • około 75 g cukru pudru

Śnieżne kule (popękane ciasteczka czekoladowe), ciasteczka świąteczne, czekoladowe ciasteczka, ciasta czekoladowe

Wykonanie:

  1. Czekoladę grubo posiekać i rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
  3. Jajko połączyć z roztopioną czekoladą.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, wlać mleko. Przełożyć mieszankę mączną do masła i wlać czekoladę, dodać jajko i dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto nie powinno być zbyt płynne, w razie potrzeby zwiększyć ilość mąki.
  6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC.
  8. Z ciasta formować kulki o średnicy około 2 cm, lekko spłaszczać od góry, obtoczyć w cukrze pudrze i układać na papierze do pieczenia.
  9. Przełożyć ciasteczka do piekarnika i piec przez około 10- 15 minut (należy uważać, aby ciasteczka nie przypaliły się od spodu).  
  10. Następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.

Śnieżne kule (popękane ciasteczka czekoladowe), ciasteczka świąteczne, czekoladowe ciasteczka, ciasta czekoladowe, snow caps, snow balls

środa, 07 grudnia 2011, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/07 09:06:48
piękności
-
2011/12/07 12:21:00
wyglądają obłędnie!
bardzo podoba mi się zdjęcie:)
-
2011/12/07 19:46:07
Piękne są te ciasteczka i na pewno bardzo pyszne.
A u mnie śniegu nie ma...
-
Gość: karola, *.adsl.inetia.pl
2012/01/26 20:00:25
Proszę o doprecyzowanie dla laików jak ja co to jest kąpiel z pkt. 1 i którą czekoladę się roztapia? - kakao czy czekoladę mleczną?
-
2012/01/26 21:49:01
Roztapia się czekoladę mleczną.
Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszej miseczki z pokrojoną czekoladą do garnka z gotującą się wodą. Miseczka powinna miec średnicę równą średnicy garnka, tak aby nie wpadała do środka.
Pozdrawiam :)
-
Gość: karola, *.dynamic.chello.pl
2012/01/27 11:14:35
Dziękuję :) Wczoraj intuicyjnie upiekłam ciasteczka- pychota!!!!! Polecam gorąco!
Ale nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała po swojemu- czekolada gorzka, jeszcze nie wiedziałam co to jest kąpiel to posiekałam w malutkie kosteczki i dodałam wiórków kokosowych, ale latem koniecznie dorzucę wiśnie a teraz skórka pomarańczowa kandyzowana.
Dziękuję za przepis i jeszcze raz polecam!!! :)
-
2012/01/27 15:19:31
Świetny pomysl z tymi wiórkami kokosowymi! <mniam> Chyba się skuszę na taką modyfikację ;)
-
Gość: Fiona, *.czarnet.pl
2014/12/05 15:49:22
Ile można przechowywać???
-
2014/12/05 21:45:19
W szczelnie zamkniętym pojemniku możemy je przechowywac nawet do 2-3 tygodni :)