NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Szynka pieczona w miodzie

 „Szynka pieczona w miodzie doskonale nadaje się na świąteczny stół. Najlepsze jest oczywiście, około 15 minut po upieczeniu, gdy jest jeszcze cieplutka. Ma chrupiącą panierkę, która w połączeniu z goździkami prezentuje się bardzo efektywnie. Najlepiej podawać ją z ciepłymi, upieczonymi warzywami z marynaty”

Szynka pieczona w miodzie, szynka w miodzie, szynka pieczona

Składniki:

  • 1 surowa szynka wieprzowa (ok. 1 kg)

Marynata:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wierzch:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • bułka tarta
  • kilka goździków

Szynka pieczona w miodzie, szynka w miodzie, szynka pieczona

Wykonanie:

Marynata:

  1. Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę obrać i oczyścić, a następnie pokroić w drobniutką kosteczkę.
  2. Warzywa wymieszać z miodem oraz musztardą. Wlać tyle oliwy aby powstała dość gęsta masa. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć szynkę. Przełożyć ją do naczynia i wstawić do lodówki na około 24 godziny.
  4. Zamarynowaną szynkę dokładnie oczyścić z warzyw. Przełożyć ją do dużego naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku rozgrzanego do temperatury 160oC przez około 1,5 godziny.

Wierzch:

  1. Połączyć ze sobą jajka, miód oraz musztardę. Dodać tyle bułki tartej aby powstała masa o konsystencji miękkiego masła.
  2. 15 minut przed końcem pieczenia wyjąć szynkę z piekarnika. Rozsmarować na niej równomiernie przygotowaną masę. Za pomocą ostrego noża narysować kratkę i przyozdobić goździkami.
  3. Szynkę z powrotem przełożyć do piekarnika zwiększając temperaturę do 190oC. Wyjąć po 20-25 minutach.
  4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić szynkę na około 10 minut. Następnie można pokroić ją w plastry lub pozostawić do ostygnięcia w całości.

Szynka pieczona w miodzie, szynka w miodzie, szynka pieczona

Szynka pieczona w miodzie, szynka w miodzie, szynka pieczona

niedziela, 18 grudnia 2011, baaaraneeek

Komentarze
2011/12/18 22:39:30
Bardzo ciekawa propozycja, szczególnie na stół w Pierwszy Dzień Świąt, kiedy już można bezkarnie wcinać mięsko :] A do tego pięknie udekorowana, pyszna sprawa :]