NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tort marcepanowy z borówkami i czekoladą

 „Tort iście świąteczny, składający się z ciasta marcepanowego, przełożony pysznym kremem czekoladowym oraz śmietankowym z soczystą warstwą dżemu borówkowego. Doskonale nadaje się na świąteczny stół i nie tylko. Sprawdzi się również podczas ważnych uroczystości rodzinnych i spotkań w gronie znajomych. Przepis pochodzi z magazynu Tina Świątecznie 2010”

Tort marcepanowy z borówkami i czekoladą

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g marcepanu
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka

Krem czekoladowy:

  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g kremu nugatowego

Krem śmietankowy:

  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Ponadto:

  • 1 słoik czerwonych borówek (400 g)

Tort marcepanowy z borówkami i czekoladą , tort czekoladowy, tort z borówkami, tort borówkowy, tort z czekoladą

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Marcepan zetrzeć na tarce i utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, aromatem migdałowym i solą.
  2. Kolejno dodawać jajka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać ją do ciasta.
  4. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 24 cm. Piec przez 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175oC.
  5. Po upieczeniu biszkopt odstawić do ostygnięcia, następnie przekroić go dwukrotnie wzdłuż.

Krem czekoladowy:

  1. Śmietankę kremówkę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę i krem nugatowy.
  2. Przełożyć do miski i chłodzić około 2 godziny. Masa powinna być gęsta, ale nie twarda.

Krem śmietankowy:

  1. Śmietan-fix wymieszać z cukrem waniliowym.
  2. Kremówkę ubić, stopniowo dodając mieszankę z cukrem.

Na spodnią część biszkoptu wyłożyć borówki, przykryć drugim plackiem.

Masę nugatową krótko ubić mikserem, wyłożyć na biszkopt.

Krem śmietankowy wyłożyć na masę nugatową, wyrównać i nałożyć trzeci placek.

Chłodzić przez około 2 godziny.

Tort marcepanowy z borówkami i czekoladą , tort czekoladowy, tort z borówkami, tort borówkowy, tort z czekoladą, tort świąteczny, świąteczny tort, tort na świąteczny stół, tort na święta, tort z marcepanem

piątek, 16 grudnia 2011, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/16 20:20:03
piękny i smaczne kremy, a całość rewelacja.
-
2011/12/16 21:21:15
Jest piekny! :)
-
2011/12/16 21:36:46
Prawdziwe dzieło sztuki... kulinarnej...
-
2011/12/16 21:54:27
Wygląda i smakuje (domyślam się) obłędnie! Pyszności:)
-
2011/12/16 23:44:05
pieknie wyglada:)
-
2011/12/17 07:18:18
Cudo!
-
Gość: kasiaczek88, *.home.aster.pl
2012/12/06 09:32:29
WOW!!! Jakie piękne ciasto, normalnie gdybym mogła to bym wzięła kawałek przez ten monitor :) Az ślinka cieknie na samą myśl o marcepanie, czekoladzie, mascarpone i śmietance! Twój blog jest pyszniutki!
Pozdrawiam Kasia
-
2012/12/08 13:48:34
Dziękuję :) Faktycznie polecam upieczenie tego cudeńka :P

Pozdrawiam :)