NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marchewkowe

 „Ciasto to jest intrygującym połączeniem marchewki, czekolady oraz kokosu. Pierwszy raz postanowiłam wykonać ciasto z dodatkiem marchewki, więc zaczęłam od przepisu, który zawiera jej niezbyt wiele, bo tylko 150g . Ciasto marchewkowo – czekoladowo – kokosowe jest mocno wilgotne i stosunkowo długo zachowuje swoją świeżość.  Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki „Kolekcja kuchni włoskiej – desery”

Ciasto marchewkowe, przepis na ciasto marchewkowe, ciasta merchewkowe, ciasto marchwiowe, ciasto marchewkowe przepisy

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 150 g drobno startej marchewki
  • 100 g czekolady z nadzieniem kokosowym
  • 5 łyżek oleju
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. W misce połączyć jajka, mąkę, wiórki kokosowe, cukier, olej, mleko, cukier waniliowy i drobno startą marchewkę.
  2. Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto.
  3. Czekoladę pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na cieście, nieco ją zatapiając, by znalazła się pod powierzchnią ciasta.
  4. Ciasto przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piec przez około 30-45 minut.

Ciasto marchewkowe

czwartek, 26 stycznia 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/26 17:32:00
Och, to musi być pyszne ciasto ! Mniam:)
-
2012/01/26 21:14:53
Marchewkowo- czekoladowo- kokosowe, pycha!
-
2012/01/30 11:59:45
brzmi smacznie, może się skuszę i upichcę :)