NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Rajskie ciasto

 „To ciasto jest naprawdę obłędne w smaku. Delikatne, kremowe, rozpływające się w ustach… Gdy sięgnie się chociażby po jeden kawałeczek, ma się ochotę na następne i następne… aż do skończenia ciasta. Inspiracją dla tego ciasta, było ciasta siostry Anastazji „Rajska rolada”. To właśnie wg tego przepisu wykonana jest jego środkowa warstwa, czyli rolada z jabłkami. Przepis na biszkopt i krem to inwencja własna”

Rajskie ciasto

Składniki:

Biszkopt ciemny:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 9 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao

Rolada z jabłkami:

  • 5-6 średnich jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • ½ l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • cukier puder wg uznania
  • 1 puszka mandarynek

Polewa czekoladowa:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 60 g płatków migdałowych

 

Wykonanie:

Biszkopt ciemny:

  1. Białka ubić na sztywną pianą, dodawać po kolei cukier, potem żółtka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach 30*40 cm i przełożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika. Piec przez około 45-55 minut.
  3. Po wystudzeniu przekroić biszkopt wzdłuż na dwie równe części.

Rolada z jabłkami:

  1. Białka ubić z ½ szklanki cukru, dodając żółta i mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać około 2 łyżek cukru i 1 łyżeczkę cynamonu.
  3. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 30*40 cm wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć pergaminem. Rozłożyć na niej starte jabłka.
  4. Na wierch jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC i piec na złoty kolor przez około 30 minut.
  6. Upieczone ciasto wyłożyć od razu na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć w roladę. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Gdy rolada będzie już zimna pokroić ją na 10 równych kawałków.

Krem:

  1. 1 i ½ szklanki mleka wlać do garnka. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz 2 żółtkami.
  2. Przygotowaną masę wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Przygotowany budyń odstawić do ostygnięcia.
  3. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pusztą masę. Następnie porcjami po około 2 łyżki dodawać stopniowo budyń do masła, ciągle ucierając.

Na ciemnym biszkopcie rozsmarować połowę kremu i ułożyć na nim ½ puszki mandarynek. Następnie poukłada plastry rolady. Posmarować je pozostałym kremem, ułożyć mandarynki a następnie przykryć ciemnym biszkoptem.

Polewa:

  1. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietanki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  2. Wylać polewę równomiernie na ciasto i wstawić do lodówki.

Rajskie ciasto, ciasto z kremem, ciasto z mandarynkami, biszkopt, rolada z jabłkami, rolada jabłkowa

czwartek, 19 stycznia 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Ciasto Kinder Country

    Składniki: Biszkopt: 5 małych jaj „M” ¾ szklanki cukru 1 łyżeczk aproszku do pieczenia ½ szklanki cukru Ponadto: ¼ szklanki likieru c

  • Krówka bez pieczenia

    Składniki na formę 28*28 cm: 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 50 szt. herbatników – 2 duże paczki 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 275 g mas

  • Sernik kokosowy

    Składniki na formę 28*28 cm: Spód – ciasto kruche*: 150 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego s

Komentarze
2012/01/19 09:13:23
te ciasto musi być obłędne - wygląda na bardzo delikatne. NA pewno spróbuję Twojego przepisu bo ostatnio lubuję się w ciastach przekładanych:)
-
2012/01/19 12:53:20
Bardzo mi się podoba! Zjadłabym od razu dwa kawałki :)
-
2012/01/19 14:55:28
dałabym ananas i to byłby dopiero raj:)
-
2012/01/19 18:54:53
Bardzo ładne, takie eleganckie. Rajskie - dobre określenie :)
-
2012/01/20 08:43:53
O! Jakie fajne ciasto. Wkładam do ulubionych do wypróbowania, bo uwielbiam piec takie pomysłowe ciasta:)
-
Gość: Pati, *.radom.giga.com.pl
2012/03/09 12:47:28
Mam pytanie czy to ciasto może się obejść bez tych mandarynek i czy ich brak spowoduje ze ciasto będzie nie dobre
-
2012/03/09 17:34:06
W wykonaniu teog ciasta możemy oczywiście pominąc mandarynki :)
Ciasto nie straci na smaku, chociaż dzięki mandarynkom jest ciekawsze i bardziej soczyste.
-
Gość: , 2.25.56.*
2012/06/24 22:40:53
Uwielbiam Twoj blog, I dzisiaj probuje upiec rajskie ciasto... Ale jestem poczatkujaca I musze przyznac ze miary w szklankach sa bardzo mylace, bo przeciez szklanka szklance nie rowna.... Uwazam ze miary w gramach albo ml bylyby bardziej pomocne dla osob z niewielkim doswiadczeniem w pieczeniu... :)
-
2012/06/25 09:13:50
Dziękuję za miły komentarz :)
W większości przepisów są miary właśnie w ml i gramach, a jeśli chodzi o szklanki, to używam takich które mają pojemnosc 250 ml.
Pozdrawiam :)
-
Gość: , 2.25.56.*
2012/06/26 12:29:23
Niestety pierwsze ciasto, ktore mi nie wyszlo... :(
-
2012/07/07 10:11:37
A co konkretnie się nie udało?