NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada bananowo-orzechowa

„Rolada bananowo-orzechowa jest połączeniem delikatnego czekoladowego biszkoptu, kremu orzechowego z dodatkiem bananów oraz polewy czekoladowej. Przygotowanie tej rolady nie jest zbyt trudne, a za każdym razem, gdy tylko pojawia się na stole zachwyca gości. Po jej przekrojeniu rolady pojawiają się trzy dokładnie oddzielone warstwy, tworzące pierścień”

Rolada bananowo-orzechowa

Składniki:

Rolada:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem orzechowy z bananami:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 10 łyżek mleka
  • 200 g twardego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 duże banany
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 10 łyżek mleka

Rolada bananowo-orzechowa, rolada z bananami, rolada orzechowa, rolada z orzechami, rolada czekoladowa

Wykonanie:

Rolada:

  1. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Następnie powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę do pieczenia od piekarnika.
  3. Wstawić ją do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 20 minut.
  4. Po upieczeniu wyjąć ciasto i za pomocą bawełnianej ściereczki zwinąć ostrożnie w roladę. Odstawić do ostygnięcia.

Krem orzechowy z bananami:

  1. 1 szklankę mleka wlać do garnka i zagotować. Mąkę wymieszać dokładnie w ½ szklance mleka. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotować przez około 2 minuty. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia.
  2. 10 łyżek mleka zagotować, zestawić z ognia. Dodać do mleka zmielone orzechy laskowe, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
  3. Masło utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem. Ciągle mieszając dodawać do niego stopniowo wystudzony budyń i orzechy. Miksować aż do uzyskanie gładkiej konsystencji.
  4. Banany obrać. Skropić je dokładnie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
  5. Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć. Posmarować ją kremem orzechowym. Przy dłuższym boku ułożyć banany, a następnie zwinąć w roladę.

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Rozsmarować ją równomiernie na roladzie. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Rolada bananowo-orzechowa, rolada z bananami, rolada orzechowa, rolada z orzechami, rolada czekoladowa

piątek, 06 stycznia 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/06 14:07:30
Piękna!
Ja jeszcze nie odważyłam się robić rolady,ale ciagle mnie to kusi .
Bananowo-orzechowa musi byc pyszna :)
-
2012/01/06 14:37:14
Wygląda super :) Po sukcesie szpinakowo-łososiowej rolady chyba czas najwyższy odważyć się i spróbować zrobić jakąś słodką :) A że i orzechy i banany bardzo lubię, to może własnie ta będzie pierwsza :)
-
2012/01/06 15:01:14
piękna rolada a jaka pyszna.
-
2012/01/06 15:29:26
Przepięknie się prezentuje. Poproszę o kawałek do dzisiejszej kawy;)
-
2012/01/06 22:58:31
Proszę się częstowac :)
-
2012/01/07 10:05:04
świetnie wygląda z tym bananem w środku.
-
2012/01/15 22:25:58
Prezentuje się wspaniale!
-
Gość: degustatorka, *.dynamic.chello.pl
2012/12/06 00:55:09
Dzisiaj zrobiłam te roladę i niebo w gębie. Jest to najlepsze ciasto jakie jadłam do tej pory. Przepis zapisuje do jednego z moich ulubionych i dalej delektuje się smakiem tej rolady pisząc ten komentarz :) Pyszności !
-
2012/12/08 13:49:10
Bardzo się cieszę, że smakowała :)

Pozdrawiam :)