NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z rukolą

 „Sałatka ta jest połączeniem rukoli, buraczków, sera pleśniowego oraz chrupiących kalmarów. Polana dressingiem miodowo-musztardowym z dodatkiem oliwy. Pamiętajmy o tym, aby sałatkę polać sosem dopiero tuż przed podaniem. Najlepiej podawać, gdy kalmary są jeszcze ciepłe”

Sałatka z rukolą

Składniki:

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Sałatka:

  • ok. 50 g rukoli
  • 300 g buraczków
  • 150 g sera pleśniowego
  • ok. 5 sztuk kalmarów w cieście

Sałatka z rukolą, rukola, sałatka z rukoli, rukola sałatka, sałatki, sałatki z rukolą

Wykonanie:

Dressing:

  1. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć, doprawić solą i pieprzem, odstawić.

  Sałatka:

  1. Buraczki ugotować razem ze skórką, następnie wystudzić i obrać. Pokroić w cienkie plasterki.
  2. Rukolę dokładnie umyć i osuszyć.
  3. Ser pleśniowy pokroić w cienkie plasterki.
  4. Kalmary przygotować według przepisy na opakowaniu.
  5. Na dużym talerzu ułożyć najpierw plastry buraczków, a następnie ser pleśniowy. Na środku ułożyć ukolę, polać przygotowanym dressingiem. Na wierzchu ułożyć kalmary.

Sałatka z rukolą, rukola, sałatka z rukoli, rukola sałatka, sałatki, sałatki z rukolą

sobota, 07 stycznia 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Sałatka etna

    Składniki: 1 sałata lodowa 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 150 g startej mozzarelli 1 większy filet z kurczaka ok. 200 g szynki np. konserwowej ok. 200 g

  • Sałatka szwajcarska

    Składniki: 250 g wędliny np. szynki konserwowej / z kurczaka 250 g sera żółtego 1 litrowy słoik ogórków kiszonych 5 jajek 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Wyk

  • Sałatka z marynowaną dynią

    Składniki: 1 opakowanie świeżej rukoli (120 g) lub mixu sałat 300 g marynowanej dyni pokrojonej w kostkę 200 g oscypka lub wędzonego sera żółtego 1 łyżeczka oli

Komentarze
2012/01/07 17:04:40
Zjem,ale bez kalmarów :-)))