NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa rybna

 „Do przygotowania tej zupy możemy użyć dowolnego rodzaju ryby, np. mintaja, łososia czy dorsza. Możemy również zmieszać kilka gatunków ryb, nadając jej ciekawy smak. Zupę tą najlepiej podawać z grzankami czosnkowymi z dodatkiem świeżego koperku”

Zupa rybna

 Składniki:

  • 1,5 kg filetów rybnych np. z mintaja, łososia, dorsza
  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 por
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały słoik papryki konserwowej
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych
  • 3 kostki bulionowe
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek koperku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 3 łyżki ketchupu ostrego
  • 5 łyżek mąki

Wykonanie:

  1. Pieczarki oraz cebulę dokładnie oczyścić, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć na niej pokrojone warzywa. 
  2. Filety z ryby pokroić w większą kostkę.
  3. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki.
  4. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w cienkie półplasterki.
  5. Do dużego garnka wlać około 1,5 l zimnej wody. Przełożyć do niego rybę, podsmażone pieczarki z cebulą, marchewkę oraz pietruszkę. Dodać kostki bulionowe oraz masło. Gotować aż do momentu, gdy wszystkie składniki będą miękkie.
  6. Paprykę oraz ogórki odcedzić, pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Dodać do zupy.
  7. Koncentrat wymieszać z ketchupem. Wlać do zupy i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania.
  8. Mąkę wymieszać w 1 szklance zimnej wody. Ciągle mieszając, powoli wlewać ją cienkim strumieniem do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować.

Zupa rybna

wtorek, 03 stycznia 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/03 16:22:23
Na pewno smakuje świetnie. Niezwykle rzadko jadam takie zupy, w sensie rybne.
Pozdrowienia.