NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik-murzynek z dodatkiem kokosu

 „Ciasto to składa się z dolnej warstwy klasycznego murzynka z dodatkiem wiórków kokosowych oraz górnej warstwy pysznego delikatnego sernika z delikatną nutką cytrynowego smaku. Całość oblana jest gęstą polewą czekoladową i udekorowana płatkami kokosowymi. Ciasto to piecze się w dwóch etapach. Najpierw należy podpiec przez około 20 minut murzynka, a następnie wlać masę serową i piec jeszcze przez około 35 minut. Ciasto jest pyszne, bardzo wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość”

Serniko-murzynek z dodatkiem kokosu

Składniki:

Murzynek:

  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • ½ szklanki mleka
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 50 g wiórków kokosowych

Masa serowa:

  • 600 g kremowego sera np. Philadelphia
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 g śmietanki 36%
  • 25 g masła
  • płatki lub wiórki kokosowe do dekoracji

Murzynek, murzynek z czekoladą, murzynek w polewie czekoladowej, murzynek przepis, przepis na murzynka

Wykonanie:

Murzynek:

  1. Margarynę, mleko, cukier oraz kakao przełożyć do garnka. Wszystko razem zagotować. Następnie zestawić z ognia i odstawić do wystygnięcia.
  2. Do rozpuszczonej margaryny dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka.
  3. Z białek ubić pianę. Przełożyć ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Na samym końcu wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
  4. Tortownicę o średnicy około 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piec przez 20 minut.

Masa serowa:

  1. W między czasie przygotować masę serową. Wbić do miski 2 jajka oraz 1 żółtko. Dodać cukier, serek oraz cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając, wlać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
  2. Dodać do masy szczyptę soli oraz wlać śmietankę, wymieszać wszystko razem.
  3. Murzynka wyciągnąć z piekarnika po 20 minutach pieczenia. Szybko przelać na niego masę serową i wstawić natychmiast do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160oC i przełączyć grzanie piekarnika tylko na górę. Dzięki temu murzynek nie powinien przypalić się od dołu.
  4. Ciasto piec jeszcze przez 35 minut. Po wyciągnięciu odstawić je do ostygnięcia.

Polewa czekoladowa:

  1. Masło i śmietankę przełożyć do garnka. Dodać czekoladę, mieszać aż do momentu, gdy wszystkie składniki się rozpuszczą.
  2. Wylać polewę na ostudzony sernik.
  3. Wierzch posypać płatkami lub wiórkami kokosowymi.

.sernik kokosowy, sernik z dodatkiem kokosu, murzynek kokosowy, ciasto czekoladowo-serowe, sernik

poniedziałek, 13 lutego 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/13 13:05:24
o, jadłam ;]
jest pyszny! i naprawdę nieskomplikowany.
za to też bardzo efektowny.
-
2012/02/13 13:07:07
Wyglada rewelacyjnie!
-
2012/02/13 13:14:11
Dokładnie, robi się go bardzo szybko, a efekt jest naprawdę zachwycający :)
-
2012/02/13 13:55:46
smacznie wyglada:)
-
2012/02/13 15:49:16
ale piękny
-
2012/02/13 17:45:41
Pycha!
-
2012/02/13 18:17:03
Mniam! Z kokosem lubię,pysznie musi smakować:)
-
Gość: , 2.25.42.*
2012/06/19 11:43:17
zamiast polewy czekoladowej uzyskalam cos w rodzaju tlustej zawiesiny...Nie wiem dlaczego, poniewaz zawsze uzywalam wlasciwej ilosci produktow. Moze lepiej uzyc mleka zamiast smietanki?
-
2012/06/20 08:58:26
Nie wiem co mogło pójsc nie tak... Ja zawsze robię polewę w ten sposób i zawsze wychodzi. Śmietankę można zastąpic mlekiem, ale należałoby go dodac mniej, ponieważ jest wtedy obawa że polewa wyjdzie zbyt rzadka