NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sos do pizzy

 „Jest to przepis na klasyczny sos pomidorowy na spód pizzy, przygotowany na bazie pomidorów z puszki. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem pizzy. Robi się go w bardzo prosty i szybki sposób: wystarczy wszystkie składniki dokładnie zmiksować i gotowe. Z podanych składników otrzymamy sos na 2 okrągłe pizze o średnicy około 35 cm”

Sos do pizzy, sos do pizzy przepis, sosy do pizzy, sos pomidorowy do pizzy, sos na spód pizzy

 Składniki:

  • 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki w blenderze. Pozostawić sos na godzinę w temperaturze pokojowej aby smaki się połączyły.
czwartek, 16 lutego 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Stromboli

    „Stromboli czyli odmiana calzone, tzw. pizza zawijana. Przygotowane z ciasta na pizze w formie większego bochenka chleba. Nadziane farszem na bazie sosu p

  • Pizza hawajska

    „Pizza hawajska a więc obowiązkowo z dodatkiem kurczaka, ananasa oraz kukurydzy. Całość na cienkim cieście, z dodatkiem pysznego sosu do pizzy na bazie po

  • Pizza z mięsem mielonym i cukinią

    „Pizza z mięsem mielonym i cukinią jest pyszna i mocno sycąca. Doskonale nadaje się na obiad lub kolację. Pizzę proponuję podawac z dodatkiemświeżo przygo

Komentarze
2012/02/16 10:30:40
dobry sos do pizzy to podstawa dobrego wypieku, a wszystkie gotowce chowają się przed nim na kilometr :)
-
2012/02/16 11:06:29
Dokładnie, jestem tego samego zdania :)
-
Gość: dzidzior69, *.torun.mm.pl
2012/06/16 23:05:34
Zrobiłam i był pyszny.
Tylko był troszkę rzadki.
powiedzcie mi, czy to trzeba te pomidory z puszki najpierw może odsączyć z tej "zalewy"?, bo nic nie proszę i ja nie odsączałam
-
Gość: dzidzior69, *.torun.mm.pl
2012/06/16 23:07:00
* bo nic nie pisze - miało być
-
2012/06/17 10:05:57
Nie,. nie trzeba ich odsączac. Sos powinien miec rzadką konsystencję, dzięki temu dobrze rosmaruje się na pizzy. Ale oczywiście, jeśli jest dla Ciebie zbyt rzadki to możesz odsączyc pomidory :)
-
Gość: dzidzior69, *.torun.mm.pl
2012/07/14 10:56:14
Dzięki za odp. Zaraz będę robić go po raz trzeci już :D
Pomidorki kupiłam z innej firmy, może będzie ich więcej niż wody w tej puszce ;) i może taki rzadki nie wyjdzie. A jeśli to zagęszczę przecierem :)
-
2013/12/06 12:12:20
a czy taki sos można przechowywać dłużej?
-
2013/12/09 10:03:15
Tak, sos w szczelnie zamkniętym pojemniczku możemy przechowywac nawet około 5-6 dni :)