NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Babka pomarańczowa

 „Rewelacyjna babka pomarańczowa, mocno aromatyczna, pachnącą świeżą pomarańczą, bardzo delikatna. Jest mięciutka jak puch, a wraz z dodatkiem syropu pomarańczowego wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, pochodzi z książki „120 wypieków – z kuchennej półeczki”

Babka pomarańczowa

Składniki:

Babka pomarańczowa:

  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g cukru
  • 4 jajka
  • 425 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • kilka kropel esencji pomarańczowej

Syrop pomarańczowy:

  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 100 g cukru pudru

Wykonanie:

Babka pomarańczowa:

  1. Formę do babki o średnicy około 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać mąką.
  2. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując masę.
  3. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i proszek do pieczenia. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy, dolewając na przemian sok pomarańczowy, ciągle mieszając. Dodać esencję pomarańczową i skórkę z pomarańczy, wymieszać.
  4. Z białek ubić sztywną pianę, przełożyć do masy i delikatnie wymieszać.
  5. Przelać ciasto do formy a następnie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piec przez około 50-55 minut.
  6. Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyjąć ją z formy i przełożyć na metalową kratkę.

Syrop pomarańczowy:

  1. Do rondla wlać sok pomarańczowy, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu przez około 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Wystudzoną babkę polać syropem pomarańczowym.

Babka pomarańczowa, biszkopt pomarańczowy, ciasto pomarańczowe

 

środa, 28 marca 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Mini bezy wielkanocne

    Składniki: Bezy: 4 białka 250 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki octu Krem: 500 ml smietanki 36%, bardzo dobrze schłodzonej 2 łyżki cukru pudr

  • Babka wielkanocna - Fale Dunaju

    Składniki: Baka wielkanocna: 300 g masła 300 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 6 jajek 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao

  • Wielkanocne muffinki szpinakowe

    Składniki na ok. 24 szt.: Ciasto: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 1/3 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki

Komentarze
2012/03/28 11:02:39
Przepiękna babka! A w smaku musi być przepyszna. Pozdrawiam
-
2012/03/28 11:44:40
Piekny kolor piekna babka!
-
2012/03/28 18:15:07
Piękny kolorek, ja też kiedyś robiłam podobną, ale nie udało mi się uzyskać takiego efektu.
-
2012/03/28 20:48:20
O tak, pomarańczowa jest pyszna. Pieknie wygląda!:)
-
2012/04/05 23:14:39
tak ładnie ozdobionej babki dawno nie widzialem
-
2012/04/22 21:15:51
Dzisiaj robiła podobną, tylko z truskawkami i bitą śmietaną. Była pyszna pewnie podobnie jak Twoja.
-
2012/04/25 08:32:14
piekna babka!