NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto orzechowo - jabłkowo - karmelowe

 „Ciasto to jest połączeniem dwóch cienkich biszkoptów orzechowych oraz soczystego ciasta jabłkowego. Wszystko przełożone delikatnym kremem waniliowym. Wykończone pyszną masą kajmakową. Wymaga od nas trochę pracy, ale efekt końcowy jest tego naprawdę warty. Przepis pochodzi z książki „100 nowych ciast Siostry Anastazji”

Ciasto orzechowo - jabłkowo - karmelowe

Składniki:

Biszkopt orzechowy:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto jabłkowe:

  • 1 kg jabłek
  • 4 żółtka
  • 150 g margaryny
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 40 g drożdży
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Krem waniliowy:

  • ½ l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 25 dag masła
  • cukier puder wg uznania

Ponadto:

  • 1 puszka masy kajmakowej

Ciasto orzechowo - jabłkowo - karmelowe, ciasto orzechowe, ciasto karmelowe, ciasto z jabłkami

Wykonanie:

Biszkopt orzechowy:

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać.
  3. Ciasto przelać do dwóch form do pieczenia o wymiarach ok. 38*23 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut.

Ciasto jabłkowe:

  1. Jabłka dokładnie oczyścić, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
  2. Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem.
  3. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę oraz rozrzedzone drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części.
  4. Blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 38 * 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę jedną część ciasta. Rozprowadzić utarte jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta.
  5. Przełożyć ciasto do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 30-40 minut.

Krem waniliowy:

  1. Z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotować budyń. Odstawić go do ostygnięcia.
  2. Masło utrzeć na puszysty krem, porcjami dodawać wystudzony budyń.

Ponadto:

  1. Na biszkopcie orzechowym rozsmarować połowę kremu waniliowego. Następnie przykryć go ciastem jabłkowym, przesmarować pozostałym kremem i przykryć drugim biszkoptem orzechowym.
  2. Ciasto posmarować masą kajmakową. Wstawić do lodówki.

Ciasto orzechowo - jabłkowo - karmelowe, ciasto orzechowe, ciasto karmelowe, ciasto z jabłkami

poniedziałek, 12 marca 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Ciasto czekoladowe z bananami

    Składniki na formę 28*28 cm: Wilgotne ciasto czekoladowe: 400 g cukru 210 g mąki 64 g kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajk

  • Czekoladoholiks

    „Długo myślałam nad nazwą dla tego niezwykle pysznego ciasta :) . Finalnie padło na najprostszą formę – po prostu Czekoladoholiks :) . Bo takie jest

  • Tiramisu brownies

    Składniki na formę 28*28 cm: Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ¼ szkl

Komentarze
2012/03/12 11:57:27
Wygląda wspaniale i bardzo smakowicie! Chętnie wypróbuję:)
-
2012/03/12 12:15:03
Rewelacyjnie wygląda :)
-
2012/03/12 12:37:48
ile wartsw! wygląda imponująco
-
2012/03/12 16:18:58
Bardzo lubię takie warstwowe ciacha. Bardzo ładnie wygląda .
-
2012/03/12 16:54:07
wygląda cudownie, z pewnością warte czasu jakie trzeba na nie poświęcić :)
-
2012/03/12 18:41:45
Pięknie wygląda ! Wspaniałe połączenie smaków. Mniam:)
-
2012/03/12 21:11:07
Pięknie się prezentuje!:)
-
2012/04/11 13:28:37
Ładnie wygląda!!!
-
2012/04/21 16:34:38
Kiedy widzę takie ciasto, to sama buzia mi się otwiera! Wygląda świetnie. Twój blog jest ekstra i chyba zostanę tu na stałe :)
-
2012/04/21 18:56:04
Bardzo się cieszę :)
-
Gość: Kropella, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/13 19:06:46
Zrobiłam dziś!! Chłodzi się teraz, czekam z niecierpliwością na rozkrojenie bo jestem ciekawa czy będzie wyglądało równie dobrze jak tu. Przygotowanie proste, proporcje zgadzają się jak nigdy. Nie dosypywałam nawet łyżki mąki :)
dziękuję za przepis, pozdrawiam
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/02 13:46:38
właśnie się piecze :-))))
mmmmmmmmmmmmm zapach extra
-
2013/04/20 21:46:17
Piękne! Bardzo podoba mi się kolorystycznie: )
-
Gość: mamba87, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/01/24 15:21:50
Witam :)
Jadłam niedawno ciasto u przyjaciółki, chciałam upiec w domu, ale nie mam dwóch takich samych blaszek - można upiec jednego biszkopta i przekroić, czy lepiej podzielić składniki na dwie części i przygotować/upiec dwa biszkopty osobno, jeden po drugim?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
-
2016/01/24 21:54:26
Witam :)
Biszkopt orzechowy z tego przepisu będzie dosc trudny do przekrojenia (po pierwsze jest on cienki, a po drugie może się łamac i kruszyc podczas krojenia) dlatego też polecam podzielenie składników na pół i upieczenie go na dwa razy :)