NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Chutney z rabarbaru

 „Chutney z rabarbaru podobnie jak konfitura z żurawiny będzie doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju serów typu camembert czy pieczonych mięs. W smaku przypomina dość gęsty słodko-kwaśny sos. Chutney najlepiej przechowywać w lodówce, wyjmując je przed podaniem, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej”

Chutney z rabarbaru

 Składniki:

  • 70 g brązowego cukru
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mielonego obranego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 400 g rabarbaru pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 40 g suszonych wiśni lub rodzynek

Chutney z rabarbaru

Wykonanie:

  1. Pierwsze 7 składników przełożyć do garnka. Następnie doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Dodać rabarbar i cebulę oraz suszone wiśnie. Dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając aż do momentu gdy rabarbar zmięknie, a cała mieszanka zgęstnieje.
  3. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Chutney z rabarbaru

wtorek, 01 maja 2012, baaaraneeek
Tagi: rabarbar

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/01 14:39:15
Ładny kolor. W zeszłym roku zrobiłam chutney z rabarbaru, ale mój nie miał takiego ładnego, intensywnego koloru.
-
2012/05/01 20:06:38
Ciekawy ten chutney! Z chęcią bym skosztowała :)