NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z rabarbarem

„Te małe drożdżowe bułeczki z rabarbarem będą świetną przekąską jako dodatek do kawy czy herbaty. Podczas pieczenia unosi się niesamowity zapach rabarbaru. Po upieczeniu możemy je dodatkowo posypać cukrem pudrem, który zastąpi glazurę przygotowaną z dżemu morelowego. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z miesięcznika Kuchnia 9/2010”

Drożdżówki z rabarbarem

Składniki na 15 sztuk:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie (7 g) drożdży instant
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g cukru
  • 75 g stopionego i przestudzonego masła

Nadzienie:

  • 400 g młodego rabarbaru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • 450 ml mleka
  • 40 g cukru

Glazura:

  • 50 g dżemu morelowego

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami. Dodać mleko, cukier i masło. Zagnieść i wyrobić ciasto, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby wyrosło. W tym czasie przygotować nadzienie.
  2. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieść i podzielić na około 15 części. Z każdej uformować kulkę i rozgnieść dłonią. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Na każdą porcję ciasta nałożyć budyń, posypać rabarbarem.
  4. Wstawić drożdżówki do rozgrzanego do 200oC piekarnika i piec przez około 15-20 minut.

Nadzienie:

  1. Rabarbar oczyścić, a następnie drobno pokroić.
  2. Budyń wymieszać ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę budyniową i gotować ciągle mieszając.
  3. Połowę pokrojonego rabarbaru dodać do budyniu, wymieszać.

Glazura:

  1. Dżem wymieszać z łyżką wody, zagotować i przetrzeć przez sito.
  2. Taką glazurą posmarować drożdżówki.

Drożdżówki z rabarbarem, drożdżówki z rabarbarem i budyniem, ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, rabarbar

środa, 16 maja 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2012/05/16 12:34:09
Wygląda przepysznie.
Piękne zdjęcia! Na pewno wypróbuję przepis. Mam akurat sporo rabarbaru:)
Pozdrawiam!
-
2012/05/16 12:44:41
aż zgłodniałam patrząc na te słodkie, urocze cudeńka! :)
-
Gość: , *.xdsl.centertel.pl
2012/05/16 15:21:55
Mniam, mniam, mniam:)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/05/16 16:00:05
Ale pychota! Wspaniały przepis!
-
2012/05/16 18:52:27
w sam raz na lekką przekąskę :)
-
2012/05/16 21:29:49
Smaczne drożdżówki! Wyglądają bardzo pysznie, mniam,mniam:)
Pozdrówki
-
2012/07/12 16:20:14
Dwa takie zdjęcia i moje odchudzanie szlag trafił! Cudowny przepis, muszę zasugerować siostrze, która lubi piec.
-
2012/09/23 14:58:48
super!! smakowicie wygląda
-
2012/09/23 14:59:13
super wygląda. chyba dziś sobie zrobię:)