NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z groszkiem

 „Tarta na kruchym spodzie, z nadzieniem przygotowanym z groszku, czerwonej cebuli i boczku. Wszystko zalane sosem jajeczno-śmietanowym z dodatkiem sera żółtego. Szybka i nieskomplikowana w przygotowania będzie doskonałą i zdrową przekąską. Najlepiej użyć do niej świeżego groszku, ale jeśli takiego nie posiadamy, możemy go zastąpić groszkiem mrożonym”

Tarta z groszkiem

 Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 450 g groszku świeżego lub mrożonego
  • 100 g boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki śmietany
  • ¼ szklanki mleka
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagnieść, przełożyć ciasto do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Rozłożyć na niej równomiernie ciasto.

Nadzienie:

  1. Boczek oraz cebulę pokroić w kosteczkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, podsmażyć przez około 5 minut.
  2. Następnie wlać oliwę i dodać groszek. Podsmażać, ciągle mieszając przez około 3 minuty.
  3. Przełożyć nadzienie na spód tarty.
  4. Jajka, śmietanę, mleka, ser żółty oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Przelać mieszankę na tartę.
  5. Przełożyć tartę do rozgrzanego do 190oC piekarnika i piec przez 30 minut, następnie zmienić grzanie piekarnika „na dół”, zwiększyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 10 minut.
  6. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia.

Tarta z groszkiem, tarta z boczkiem, tarta z cebulą, tarta warzywna

środa, 30 maja 2012, baaaraneeek
Tagi: groszek

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/30 10:42:29
uwielbiam tartę, naprawdę. W swoim zamrażalniku mam gotowe ciasto. I już wiem jaka będzie kolejna tarta :) Twoja wygląda naprawdę smakowicie i aż ślinka cieknie. Szkoda, że nie można poczęstować się kawałkiem przez internet :D
-
2012/05/30 15:39:16
Wyglada pysznie i te kolory.... :)
-
2012/05/30 22:51:12
Ładnie się prezentuje z tym groszkiem. Pysznie i kolorowo :)
-
2012/05/31 11:17:00
uwielbiam groszek :)