NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tartaletki z rabarbarem i budyniem

„Tartaletki na bardzo delikatnym i kruchym cieście, z dodatkiem budyniu waniliowego i soczystej rabarbarowej warstwy. Całość posypana cukrem pudrem. Tartaletki te nie są zbyt słodkie, chociaż kwaskowość rabarbaru przełamuje cukier puder i budyń. Będą więc idealne na gorące popołudnie”

Tartateltki z rabarbarem i budyniem

Składniki na 4 tartaletki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżki przesianego cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g schłodzonego niesolonego masła
  • 4 łyżki zimnej wody

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
  • 1,5 szklanki mleka

Warstwa rabarbarowa:

  • 350 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru pudru

Ciasto z rabarbare, Ciasto z rabarbarem i budyniem, Tartateltki z rabarbarem i budyniem

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
  2. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.  
  3. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą cześć rozwałkować i wyłożyć nią 4 posmarowane masłem i wyspane mąką foremki do tartaletek. Resztę ciasta przełożyć do lodówki. 
  4. Foremki wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 5-8 minut. Następnie odłożyć je do ostudzenia.

Masa budyniowa:

  1. Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu używając do tego 1,5 szklanki mleka.
  2. Budyń odstawić do ostygnięcia, następnie rozsmarować go równomiernie na podpieczonym cieście.

Warstwa rabarbarowa:

  1. Rabarbar dokładnie oczyścić, pokroić go w drobną kostkę. Dodać cukier puder, dokładnie wymieszać.
  2. Rabarbar rozłożyć na masie budyniowej.
  3. Z reszty ciasta wykroić cienkie paseczki i ułożyć je na tartaletkach w formie krateczki.
  4. Tartaletki przełożyć do rozgrzanego do 180oC i piec przez około 15-20 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni.

Placek z rabarbare, Placek z budyniem, ciasto z rabarbarem i budyniem, Ciasto z rabarbare, Ciasto z rabarbarem i budyniem, Tartateltki z rabarbarem i budyniem

czwartek, 03 maja 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/03 11:42:22
rabarbar jest super!
-
2012/05/03 12:38:28
Ale piękne, słodkie, smaczne i cudowne!
-
Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.189.218.66.skyware.pl
2012/05/03 13:16:02
piękne!!! u mnie jeszcze nigdzie nie mogę dostać rabarbaru ;/ Już nie mogę się doczekać kiedy się pojawi :)
-
2012/05/03 16:34:37
Ja na szczęście mam swój, w ogródku :)
-
2012/05/03 21:34:35
Cudne są! I z rabarbarem, mniam:)
-
2012/05/03 21:55:31
mmm... sezon rabarbarowy w pełni!
cudowne tartaletki.
-
2012/05/14 19:33:14
Aż ślinka się z ust toczy pycha !
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/23 11:34:48
A ja mam pytanie. Jaka jest średnica tych foremek?
-
2012/05/23 17:03:35
Średnica tych foremek wynosi 10 cm :)