NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Curry z kalafiora

 „Jest to wegetariańska potrawa składająca się z kalafiora, ziemniaków, mleka kokosowego i aromatycznych przypraw. Curry można również wzbogacić dodatkiem mięsnym np. upieczoną piersią z kurczaka. Curry z kalafiora jest potrawą lekką, a zarazem pyszną, polecam wykonanie tego dania, najlepiej od razu przygotować podwójną  porcję :). Danie jest naprawdę przepyszne”

Curry z kalafiora

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 500 g ziemniaków
  • ½ jabłka
  • 500 ml bulionu
  • 1 kalafior

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, następnie posiekać w plasterki.
  2. Imbir oraz czosnek obrać, posiekać w drobną kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę, imbir oraz czosnek. Podsmażać przez około 5 minut.
  4. Ziemniaki obrać i oczyścić, pokroić w większą kostkę, przełożyć je na patelnię i smażyć przez około 10 minut.
  5. Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  6. Na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać pokrojone jabłko, curry oraz paprykę, wymieszać. Dusić przez około 5 minut. Wlać bulion i gotować przez kolejne 5 minut.  
  7. Na patelnię dołożyć kalafiora i gotować, aż cały płyn się zredukuje a warzywa będą miękkie. Podawać na ciepło.

Curry z kalafiora

 

czwartek, 14 czerwca 2012, baaaraneeek
Tagi: kalafior

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/14 17:21:36
Ależ apetyczne danie! I z dodatkiem mojego ukochanego curry!