NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kalafior w cieście

 „Szybka do przygotowania i pyszna przekąska. Najlepiej podawać z sosem czosnkowo-koperkowym. W taki sam sposób można przygotować np. brokuł czy kurczaka. Przepis zaczerpnięty z winiary.pl ”

Kalafior w cieście

 Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml oleju do smażenia
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz

Kalafior w cieście

Wykonanie:

  1. Zagotować wodę, dodać cukier i podzielony na różyczki kalafior. Gotować przez około 5 minut, następnie dokładnie odsączyć.
  2. Jajka wymieszać z mąką i mlekiem, doprawić ciasto do smaku solą i pieprzem.
  3. W garnku rozgrzać olej.
  4. Różyczki kalafiora zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kalafior w cieście

wtorek, 19 czerwca 2012, baaaraneeek
Tagi: kalafior

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/19 10:06:57
pyszny!
-
2012/06/19 10:14:54
uwielbiam!
-
2012/06/19 22:30:48
Smakowita sprawa ten kalafiorek :)
-
Gość: ew, *.wist.com.pl
2012/06/20 09:59:40
a jak zrobić własny sos czosnkowo koperkowy?:)
-
2012/06/20 18:11:54
Na blogu jest przepis na sos czosnkowy
alba.blox.pl/2011/06/SOS-CZOSNKOWY.html
Wystarczy do niego dodac posiekany świeży koperek i gotowe :)
-
2012/06/27 16:08:07
Uwielbiam kalafiory i cieszę się że znalazłam takie fajne przepisy z nimi związane! Wyglądają przepysznie i tak też pewnie smakują :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/05 11:32:29
wyglądają super
-
2012/09/27 14:00:07
Kiedyś moja czeska szwagierka serwowała mi takie kalafiorki w cieście i były pyszne. A ja mam pytanie, czy do ciasta nie jest potrzebny proszek, albo drożdże?
Dzięki
-
2012/09/28 10:12:33
Prosze ani drożdze nie są w tym przepisie potrzebne :)

Pozdrawiam :)
-
2012/10/05 20:05:42
JUŻ ZGŁODNIAŁAM:)
-
Gość: Magda, *.jmdi.pl
2013/10/19 12:18:25
Czy danie można serwować na zimno? Albo czy odgrzewane smakuje równie dobrze?
-
2013/10/19 19:01:57
Tak, danie można serwowac na zimno. Ale najlepiej przed podaniem wyjąc je z lodówki na ok. 2-3 godz i pozostawic w temperaturze pokojowej lub podgrzac np. w piekarniku - smakuje równie dobrze :)