NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak ze szparagami

„Danie dziecinnie proste i szybkie do przygotowania. Składniki nie są tutaj dokładnie odmierzone, gdyż ich proporcje nie mają większego znaczenia i zależą tylko od naszego upodobania. Jako dodatek do kurczaka ze szparagami proponuję dodać kuskus wymieszany z pokrojonymi w kostkę pomidorami i posiekaną natką pietruszki. Sałatka ta, którą pierwszy raz poczęstowała mnie koleżanka Agnieszka, będzie doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju dań mięsnych

Kurczak ze szparagami

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka drobiowa
  • 4 łyżki śmietanki 18%
  • szczypta soli

Kurczak ze szparagami

Wykonanie:

  1. Szparagi oczyścić, odciąć ich zdrewniałe końcówki, następnie pokroić na kawałki o długości około 3 cm. Przełożyć je do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować przez około 10 minut, aż szparagi będą miękkie. Odcedzić, odstawić.  
  2. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w większą kostkę. Oliwę z oliwek dokładnie rozrobić z kostką drobiową. Wlać mieszankę do piersi z kurczaka i dokładnie wymieszać. Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć na złoty kolor.
  3. Gdy kurczak będzie już zrumieniony, dodać szparagi i wlać śmietankę, wymieszać i zestawić z ognia.

Kurczak ze szparagami

środa, 06 czerwca 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/06 15:05:05
Dawno już nie przyrządzałem szparagów. Ten przepis mnie zainspirował i jeszcze dzisiaj dokonam zakupy tych zacnych warzywek. Dzięki.
-
2012/06/06 18:31:27
Smakowicie wygląda! No i ten kuskus do niego, super :)