NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki bananowo-czekoladowe

 „Muffinki te są bardzo mięciutkie i delikatne w smaku, wprost rozpływają się w ustach. To idealne połączenie mocno wyczuwalnego smaku bananów, czekolady i chrupiących orzechów. Szczególnie polecam dla łasuchów, którzy uwielbiają czekoladę i banany. Muffinki dość długo zachowują również swoją świeżość, najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecam wypróbowanie tego przepisu, naprawdę warto! Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Złota Księga Czekolady”

Muffinki bananowo-czekoladowe 

  Składniki na 20 szt.:

Muffinki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 dojrzałe banany, rozgniecione na papkę
  • 60 ml mleka
  • 120 g wiórków czekoladowych lub kropelek czekoladowych do zapiekania
  • 120 g pokrojonych orzechów włoskich

Polewa czekoladowa:

  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Muffinki:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190oC, przygotować 20 foremek do muffinek.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. W drugiej misce mikserem na wysokich obrotach utrzeć masło z cukrem na gładki krem. Wmiksować kolejno jajka i zmniejszyć obroty na małe. Włożyć rozdrobnione banany i stopniowo dodawać przygotowaną wcześniej mieszankę mączną na przemian z mlekiem, nie przerywając mieszania.
  4. Na koniec ręcznie wmieszać czekoladę i orzechy.
  5. Napełniać ciastem foremki do 2/3 ich wysokości i piec przez około 20 minut, aż włożona w środek jednej z nich wykałaczka będzie sucha po wyjęciu.
  6. Po upieczeniu odstawić babeczki na kratkę do schłodzenia.

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Rozpuścić masło i śmietankę. Dodać czekoladę, zestawić z ognia i mieszać aż do całkowitego połączenia wszystkich składników.
  3. Tak przygotowaną polewą polać muffinki.

Muffinki bananowo-czekoladowe, muffinki bananowe, muffinki czekoladowe

piątek, 01 czerwca 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: justka2712, *.chomiczowka.waw.pl
2012/06/01 10:55:35
Są piękne! :) Smakują na pewno tak, jak wyglądają :)
-
2012/06/01 20:41:52
Wyśmienite smaki i piękne motyle :)
-
2012/06/01 23:19:12
Śliczne i nawet motylki na nich przysiadły z zainteresowaniem :)