NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto ze szparagami

 „Kremowe risotto z zielonymi szparagami jest bardzo sycącą potrawą. Doskonale sprawdzi jako propozycja na obiad. Jak większość potraw kuchni włoskiej, i ta jest prosta i dość szybka do wykonania”

Risotto ze szparagami

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1,5 szklanki ryżu do risotto np. Arborio
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ¼ szklanki śmietanki 36%
  • 2 żółtka
  • 100 g startego parmezanu

Wykonanie:

  1. Przygotować bulion ze szparagów. Szparagi dokładnie oczyścić, następnie włożyć je do gotującej się wody (1 litr wody + szczypta soli). Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Po ugotowaniu wyjąc szparagi i pokroić je na mniejsze kawałki (około 5 cm).
  2. Cebulę drobno posiekac.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Podsmażyć na niej cebulę.
  4. Następnie dodać ryż i mieszać aż wchłonie cały tłuszcz. Dolać wino i mieszać aż płyn całkowicie się zredukuje.
  5. Partiami, ciągle mieszając dolewać bulion ze szparagów (po około ½ szklanki). Następną porcję bulionu wlewać dopiero gdy ryż całkowicie wchłonie poprzednią. Dolewać bulion aż do całkowitego jego wyczerpania. Po około 15 minutach ryż powinien być już miękki.
  6. Dokładnie ze sobą połączyć żółtka, śmietanę oraz parmezan. Wlać je na patelnię i energicznie wymieszać. Dodać 2 łyżki masła oraz szparagi i jeszcze chwilę podgrzewać. Zdjąć z ognia.

Risotto ze szparagami

poniedziałek, 11 czerwca 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/11 11:45:41
pychota!
-
2012/06/11 12:02:21
to coś dla mnie mniam ....
-
2012/06/11 18:45:08
Jakie kremowe, fajne!:)
-
2012/08/01 00:45:38
Risotto to rewelacyjna potrawa, a w towarzystwie szparagów, i to zielonych, bardzo wykwintna, warta wypróbowania. To racja, bardzo sycąca:)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga: www.majaskorupska.blogspot.com