NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z botwinką

„Sezon na botwinkę trwa w najlepsze, warto więc przyrządzić z niej coś pysznego a zarazem zdrowego. Tarta z botwinką z serem camembert w wersji wegetariańskiej, łatwa i szybka w przygotowaniu. Może posłużyć jako dodatek do dań mięsnych, lub po prostu jako przekąska. Tartę możemy również przygotować z dodatkiem mięsa np. pieczonej piersi z kurczaka czy cielęciny”

Tarta z botwinką

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 pęczek botwinki bez buraczków (liście i łodyżki) 
  • 120 g sera camembert
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki śmietany
  • ¼ szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Tarta z botwinką

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagnieść, przełożyć ciasto do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Rozłożyć na niej równomiernie ciasto, nakłuć je widelcem.
  3. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec przez 10 min.

Nadzienie:

  1. Botwinkę oczyścić, włożyć ją do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotować przez 3 minuty, następnie odcedzić i posiekać ją na 1 cm kawałki.
  2. Camembert pokroić w plasterki.
  3. Jajka, śmietanę, mleko oraz przyprawy dokładnie wymieszać.
  4. Po wyjęciu tarty z piekarnika ułożyć na jej spodzie camembert. Następnie ułożyć botwinkę.
  5. Całość zalać masą jejeczno - śmietanową.
  6. Ponownie włożyć tartę do rozgrzanego do 190oC piekarnika i piec przez około 30 minut.
  7. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia.

Tarta z botwinką

poniedziałek, 04 czerwca 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Zapiekanka z awokado

    Składniki na 6 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 plastrów wędliny z kurczaka 1,5 awokado 6 jajek 6 suszonych pomidorów sól, pieprz Wykonanie: Przygotowa

  • Tarta z dynią i serem

    Składniki: Ciasto*: 250 g mąki 125 g masła, pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka drobnego cukru ½ łyżeczki drobnoziarnistej soli 40 ml zimnej wody Nadzi

  • Tarta z kurczakiem i szpinakiem

    Składniki: Tarta: 1 czerwona cebula 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g szpinaku

Komentarze
2012/06/04 22:25:11
Wygląda obłędnie pysznie! Nigdy nie jadłam w ten sposób botwinki. Uwielbiam w postaci zupy. :)
-
2012/06/05 10:45:11
To musi być bardzo ciekawy smak.
-
2012/06/07 08:36:35
Tez znam botwinkę tylko z zupy, a Twój pomysł bardzo ciekawy:)