NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Wieniec ptysiowy z truskawkami

 „Wieniec ptysiowy z truskawkami jest doskonałym deserem na lato. Co prawda wymaga od nas nieco więcej sprytu i pracy podczas przygotowania, ale końcowy efekt z pewnością jest tego wart. Przepis na ciasto ptysiowe pochodzi ze zbioru „Kuchnia bez tajemnic”

Wieniec ptysiowy z truskawkami

 Składniki:

Ciasto parzone:

  • 150 g masła
  • 200 g mąki
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 430 ml wody

Krem śmietankowy z truskawkami:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 700 g truskawek

Wieniec ptysiowy z truskawkami

Wykonanie:

Ciasto parzone:

  1. Do garnka wlać wodę i dodać masło. Podgrzewać aż tłuszcz się rozpuści.
  2. Wsypać mąkę i natychmiast zdjąć garnek z ognia.
  3. Składniki szybko wymieszać najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać szczyptę soli.
  4. Garnek z masę odstawić do całkowitego ostygnięcia. Można w tym celu wstawić go do miski z zimną wodą.
  5. Jajka ubić, następnie dodawać je stopniowo do masy, dokładnie wymieszać.
  6. Przygotować dwie blachy do pieczenia, wyłożyć je dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na każdym z nich narysować okrąg o średnicy około 27 cm.
  7. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą końcówką. Aby uformować duże pierścienie, należy tubę wypełnioną ciastem trzymać przy formie do pieczenia i równomiernie wyciskać z niej masę.
  8. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piec przez 15 minut. Następnie wyciągnąć ciasto, ponacinać brzegi pierścieni, aby ciasto odparowało i piec kolejne 15 minut.

Krem śmietankowy z truskawkami:

  1. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
  2. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, pozostawiając część do dekoracji na wierzch.
  3. Ptysiowy pierścień ułożyć na paterze do ciast. Przełożyć na niego połowę kremu, dodać pokrojone truskawki. Przykryć drugim pierścieniem, nałożyć pozostałą część kremu i udekorować połówkami truskawek.

.Wieniec ptysiowy z truskawkami

sobota, 21 lipca 2012, baaaraneeek
Tagi: truskawki

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/21 14:19:38
pięknie wygląda :)
-
2012/07/22 21:14:45
letnie cudo! :)
-
2012/07/23 17:12:26
Wow, wygląda cudnie! :)
-
2012/08/23 16:07:54
Wygląda niesamowicie, aż szkoda jeść ;)
-
2012/08/31 09:46:11
Z początku myślałam, że to ciasto z truskawkami, tymczasem duży "ptyś". Wygląda super. Nie zgodzę, się z kuchnia_breni, że szkoda jeść. Zrobić ładne zdjęcie i... jeść, jeść, jeść. :)