NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z cukinią

 „Risotto z cukinią z dodatkiem kurczaka jest doskonałym pomysłem na pyszny i sycący obiad. Możemy je również przygotować bez kurczaka i podawać jako dodatek do dań mięsnych lub samo jako wegetariańską potrawę. Do przygotowania risotta najlepiej użyć małych, świeżych cukinii, których nie trzeba obierać ani usuwać z nich pestek – w przeciwieństwie do tych dużych. Przepis pochodzi z książki „Mamma Mia” Franka Bordoni. Polecam przygotowanie tej pysznej potrawy!”

Risotto z cukinią

 Składniki:

  • 3 cukinie (razem około 750 g)
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra bulionu drobiowego
  • 8 pałek z kurczaka
  • ¼ szklanki świeżo startego parmezanu
  • sól i mielony pieprz

Wykonanie:

  1. W garnku zagotować bulion. Zmniejszyć płomień o minimum.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Na dużej patelni stopić masło z dodatkiem oliwy, podrumienić pałki z kurczaka przez około 10-15 minut. Dodać cebulę i czosnek. Mieszając, podsmażać przez kolejne 5 minut, aż cebula się zeszkli, ale nie zbrązowieje. Wsypać ryż i mieszać, dopóki ziarenka ryżu nie pokryją się tłuszczem.
  4. Wlać na patelnię chochelkę bulionu. Gotować, mieszając aż ryż wchłonie wywar. Bulion dolewać do całkowitego jego wykorzystaniu. Po dolaniu ostatniej porcji bulionu, wyciągnąć z patelni pałki z kurczaka i odstawić.
  5. Na patelnię dodać cukinię, dokładnie wymieszać i gotować aż cały płyn się zredukuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze, na wierzchu ułożyć pałki z kurczaka.

Risotto z cukinią

 

poniedziałek, 06 sierpnia 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/06 11:21:47
choć jestem mięsożercą, wybrałabym wersję bez. Podejrzewam, że całości bym nie zjadła, bo risotto jest takie sycące!!
pozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2012/08/06 11:50:04
Wyglada przepysznie. Uwielbiam risotto :)
-
2012/08/06 21:02:04
Piękny talerz :)
A risotto z cukinią - to brzmi pyszniutko :)
-
2012/08/06 21:52:01
świetna sprawa. lekko i cukiniowo. jak dla mnie nawet bez kurczaka byłoby wyborne ;]
-
2012/08/07 16:07:17
muszę sprobowac bo wyglada świetnie :)
-
2012/08/09 14:24:27
Ja osobiście uwielbiam leczo z cukinii, ale to risotto wygląda równie interesująco.
-
2012/08/30 21:17:02
Risotto rzeczywiście wygląda pysznie,ale mnie urzekły talerze. Są przepiękne.
-
2012/08/31 09:34:48
Koniecznie muszę wypróbować z kurczakiem i cukinią. Aż zgłodniałam od czytania.
-
2012/09/04 14:00:34
Super apetyczne!
Bardzo podoba mi się Twój blog, dlatego nominowałam go do Versatile Blogger Award.
Zapraszam do mnie na bloga po więcej informacji:
wkuchennymoknie.blox.pl/2012/09/MILA-NIESPODZIANKA-Nominacje-do-Versatile-Blogger.html
-
2012/09/06 15:11:56
Świetne! Zapraszam Cię na mojego bloga:
mystylemyeveryday.blogspot.com/
-
2013/02/15 15:54:09
Mnie najbardziej smakują wersje bezmięsne risotto. Ewentualnie z dodatkiem owoców morza :D To cukiniowe wygląda apetycznie.