NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Babka jogurtowa z gruszkami

„Ostatnio znalazłam bardzo ciekawy przepis na babkę jogurtową z kokosem. Bardzo lubię ciasto jogurtowe (a dość dawno go nie robiłam), postanowiłam od razu wziąć się do pieczenia. Moją drobną modyfikacją tego przepisu było dodanie soczystych gruszek. Dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej delikatniejsze w smaku. Przepis pochodzi z „To jest pyszne – wrzesień 2012”. Po upieczenie babkę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu na dłużej zachowa ona swoją świeżość. Z podanych składników możemy upiec jedną dużą babkę lub dwie mniejsze (ja upiekłam dwie)”

Babka jogurtowa z gruszkami

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 430 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 250 ml oleju
  • 120 g mąki
  • 260 g kaszy manny
  • 65 g + 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 miękkie i soczyste gruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 cytryny
  • sól

Wykonanie:

  1. Formę do babki (ok. 2,5 l pojemności lub dwie mniejsze formy) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC.
  2. Gruszki obrać, oczyścić i pokroić w grubszą kostkę.
  3. Jajka ubić z 250 g cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Olej razem z jogurtem dodać do masy jajecznej.
  4. Mąkę starannie wymieszać z kaszą manną, 65 g wiórków kokosowych i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jogurtowej i wymieszać.
  5. Masę przełożyć do formy.
  6. Gruszki obtoczyć w 2 łyżkach mąki. Układać je na wierzchu babki i delikatnie wciskać w ciasto.
  7. Babkę piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia możemy przykryć babkę folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił.
  8. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na kratkę kuchenną. Pozostawić w formie na 20 minut.
  9. Zrobić syrop cytrynowy: z cytryn wycisnąć sok – odmierzyć 125 ml (1/2 szklanki). Resztę cukru (180 g) zagotować z odmierzonym sokiem cytrynowym. Gotować 2-3 minuty. Ciasto wyjąć z formy, po czym ponownie je w niej umieścić. Wierzch ciasta ponakłuwać wykałaczką. Powoli polewać gorącym syropem. Zostawić w formie na godzinę. Następnie wyjąć i ostudzić. Posypać 1 łyżką wiórków kokosowych.

Ciasto jogurtowe, babka jogurtowa, ciasto z gruszkami, ciasto z kokosem, babka jogurtowa z gruszkami i kokosem

czwartek, 20 września 2012, baaaraneeek
Tagi: kokos gruszki

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/20 11:43:27
babka no proszę u nas tylko na święta
-
2012/09/25 14:28:24
Wygląda pysznie. Chyba spróbuje :)
-
Gość: , 2.25.56.*
2013/01/09 12:17:42
Musze przyznac ze babka z tego przpisu wyszla mi jakas mokra i oleista, raczej niezbyt smaczna... zastanawiam sie dlaczego, poniewaz uzylam wszystkich miar i skladnikow tak jak w przepisie. Szkoda.