NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z figami

 „Uwielbiam smak świeżych fig, dlatego postanowiłam przygotować tratę właśnie z tymi wspaniałymi owocami. Tarta składa się z kruchego ciast z dodatkiem migdałów, oraz delikatnej serowej masy, która w smaku przypomina sernik. Do przygotowania tarty możemy użyć sera ricotty bądź klasycznego serka śmietankowego typu Philadelphia. Ciasto jest doskonałe, rozpływające się w ustach. Polecam. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Desery – ponad 100 wspaniałych przepisów”

Tarta z figami

 Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 75 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 25 g mielonych migdałów
  • zimna woda

Nadzienie:

  • 3 – 4 figi
  • 4 żółtka
  • 500 g sera risotta lub serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 50 g drobnego cukru
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki miodu

Tarta z figami

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Natłuścić lekko formę do tarty (o średnicy około 22 cm).
  2. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło, ucierać aż mieszanina będzie przypominała grubą bułkę tartą. Następnie dodać migdały i wlać tyle zimnej wody, aby składniki się połączyły.
  3. Ostrożnie wyłożyć formę ciastem, dociskając je do dna.
  4. Umieścić na cieście pergamin obciążony suchą fasolą i wstawić je do lodówki na 30 minut.
  5. Ciasto wyjąć z lodówki i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC, po czym usunąć papier z fasolą. Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 5 minut.

Nadzienie:

  1. Żółtka rozmieszać z esencją waniliową oraz serkiem lub ricottą. Dodać resztę cukru i 1 łyżkę miodu. Dokładnie wymieszać.
  2. Nadzienie rozsmarować na cieście i piec 30 minut w temperaturze 180oC.
  3. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
  4. Figi pokroić w plasterki, ułożyć je na cieście. Polać miodem, podawać.

Tarta z figami

Tarta z figami

czwartek, 13 września 2012, baaaraneeek
Tagi: figi

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/13 12:52:07
Ależ ona pięknie się prezentuje! Zachwyciłam się:)
-
2012/09/13 13:13:44
Pyszności! :)
-
2012/09/13 13:17:00
Swieze figi wyglądają oględnie na wypiekach. Jednak wole te suszone w smaku. Sama ostatnio sie skusilam na wypiek ze świeżymi figami. Wszyscy sie rzucili' wpalaszowali, a ja nie mogę sie przekonać:). Nie zmienia to faktu, ze Twoja tarta jest przepiękna i baaaardzo apetyczna:)
-
2012/09/13 20:13:21
Świetnie wygląda! Też przepadam za figami, zwłaszcza w takim tartach!;D
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/09/14 14:51:07
Wygląda super. Nie jestem wielką fanką świeżych fig, zdecydowanie wolę suszone, ale na kawałek takiej tarty bym się skusiła bez wahania :)
-
2012/09/14 22:23:38
Kocham figi! Wspaniała tarta. Cudowny pomysł i widzę,że nie trzeba wielkiej ilości fig, by przygotować z nimi pyszny wypiek.:)
-
2012/09/18 06:31:54
Rewelacyjny pomysł na tartę, zwłaszcza że uwielbiam figi! Dzisiaj na podwieczorek będzie przepyszna tarta... miodzio!