NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z brązowego ryżu

 „Sałatka łącząca ze sobą składniki, których połączenie na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać nieco kontrowersyjne. Brzoskwinie, ogórki, czerwona fasola mhm… Gdy pierwszy raz zobaczyłam tą sałatkę u mojej koleżanki Agi pomyślałam że to jakiś nieudany eksperyment kulinarny. Jednak po spróbowaniu jej tak bardzo mi zasmakowała, że postanowiłam od razu przygotować ją w domu. Przepis na sałatkę został znaleziony na jednym z opakowań brązowego ryżu (nieco go zmodyfikowałam)”

Sałatka z brązowego ryżu

Składniki:

  • 200 g brązowego ryżu
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 świeży ogórek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Przygotować dressing: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić.
  3. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut, następnie odsączyć.
  4. Orzechy posiekać, brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę, oliwki w paseczki, a ogórka w drobną kosteczkę. Fasolkę odcedzić.
  5. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Całość polać dressingiem i dokładnie wymieszać.

Sałatka z brązowego ryżu, sałatka z brązowym ryżem, sałatka z ryżu, sałatka z ryżem

środa, 17 października 2012, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/17 11:52:48
bardzo smakowicie wyglada:)
-
2012/10/17 20:10:22
tak! to ten smak który uwielbiam