NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Frytki z dyni

„Frytki z dyni to miła odmiana od klasycznie przygotowywanych frytek na bazie ziemniaków. Upieczone w piekarniku zawierają dużo mniej tłuszczu niż te smażone na oleju, dlatego też frytki z dyni zostały upieczone z odrobiną oliwy z oliwek. Jeśli chcemy by frytki były ostre możemy je posypać np. papryką. Podawać z dodatkiem ketchupu i innych sosów”

frytki z dyni

Składniki:

  • 0,5 kg obranej ze skórki dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • suszone oregano

Wykonanie:

  1. Dynię pokroić w podłużne paseczki. Przełożyć do większej miseczki.
  2. Oliwę wymieszać z przyprawami.
  3. 2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 220oC.
  4. Wlać oliwę do pokrojonej dyni, dokładnie wymieszać. Ułożyć paseczki dyni na blachach do pieczenia. Przełożyć do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie przemieszać frytki i wstawić na kolejne 15 minut.

Frytki z dyni, pieczone frytki

środa, 24 października 2012, baaaraneeek
Tagi: dynia

Polecane wpisy

  • Tarta dyniowa

    „Najlepiej do jej przygotowania uży ć dyni hokkaido, która ma intensywnie pomarańczowy kolor. Jeśli ma miękką skórkę nie musimy jej nawet obierać. Tartę d

  • Makaron z dynią

    "Dzisiaj publikacja przepisu nawiązującego do zbliżającego się Światowego Dnia Makaronu. To wyjątkowe „święto makaronu” obchodzone jest każdego roku

  • Zupa krem dyniowa

    „Zupa – krem – dyniowa przygotowana z dodatkiem papryczki chilli doskonale rozgrzewa w te chłodne i pochmurne dni. Marchewka dodaje jej dodatk

  • Szybki sos dyniowy z cukinią

    Człowiek ciągle w biegu a jeść trzeba... W takich przypadkach mam w odwodzie makaron albo świeże pakowane próżniowo pierożki z ciasta makaronowego, np. z Lidla.

  • Zupa z dyni, kukurydzy i soczewicy

    Ubiegły tydzień przeszedł do historii pod znakiem remont i przygotowania do urodzin syna. Dlatego "chwilę" mnie na blogu nie było. Dziś wracam z wpisem na smacz

Komentarze
2012/10/24 12:43:20
smacznie i zdrowo to lubimy:D
-
2012/10/24 21:10:29
Bardzo fajny pomysł i bardzo frytkowo wyglądają:)
-
2012/10/29 13:06:03
Zdrowo tak, ale czy smacznie... ? Uwielbiam tradycyjne frytasy :)
-
2013/07/16 11:02:49
Witaj,
Ślicznie podane te frytki z dyni. Czy odmiana dyni ma znaczenie? bo ja robiłam frytki z dyni hokaido, i były chrupiące, jędrne i "sztywne", ale kiedy zrobiłam ze zwykłej dyni były miękkie i mocno nasączyły się tłuszczem. Czy
-
2013/11/28 09:18:08
Nigdy nie wpadłabym na zrobienie frytek z dyni! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Aż niewiarygodne, że wystarczą tylko 3 łyżki oliwy z oliwek;) dzięki za inspirację!
-
2014/09/25 22:47:24
frytki z dyni są rewelacyjne!