NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny z dynią

„Aromatyczne muffiny z dynią z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej, które nadają im niesamowity zapach. Przygotowane na bazie startej dyni są bardzo wilgotne w smaku. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Muffinki należy przechowywać w lodówce. Wyciągać je dopiero na około 1 godzinę przed podaniem”

Muffiny z dynią

Składniki:

Muffinki:

  • 200 g dyni startej na tarce o grubych oczkach
  • 100 g rodzynek
  • 3 duże jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 175 ml oleju słonecznikowego
  • 175 g brązowego cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Krem maślany:

  • 175 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g serka typu Philadelphia
  • pomarańczowy barwnik

Muffiny z dynią, muffiny dyniowe, muffinki z dynią, muffinki dyniowe

Wykonanie:

Muffinki:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Przygotować 12 foremek do muffinek.
  2. W dużej misce wymieszać olej, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Następnie dodać startą dynię, skórkę pomarańczową i rodzynki.
  3. W osobnej misce wymieszać mąkę, cynamon oraz sodę. Połączyć z resztą składników.
  4. Masę przelać do 12 foremek, przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut, aż do tzw. „suchego patyczka”.
  5. Przełożyć muffinki na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.

Krem maślany:

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, następnie delikatnie wmieszać serek.
  2. Dodać pomarańczowy barwnik, wymieszać.
  3. Przełożyć krem do worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Rozprowadzić krem na każdej muffince.

Muffiny z dynią, muffiny dyniowe, muffinki z dynią, muffinki dyniowe

Muffiny z dynią, muffiny dyniowe, muffinki z dynią, muffinki dyniowe

Źródło przepisu

wtorek, 30 października 2012, baaaraneeek
Tagi: dynia

Polecane wpisy

  • Tarta dyniowa

    „Najlepiej do jej przygotowania uży ć dyni hokkaido, która ma intensywnie pomarańczowy kolor. Jeśli ma miękką skórkę nie musimy jej nawet obierać. Tartę d

  • Makaron z dynią

    "Dzisiaj publikacja przepisu nawiązującego do zbliżającego się Światowego Dnia Makaronu. To wyjątkowe „święto makaronu” obchodzone jest każdego roku

  • Zupa krem dyniowa

    „Zupa – krem – dyniowa przygotowana z dodatkiem papryczki chilli doskonale rozgrzewa w te chłodne i pochmurne dni. Marchewka dodaje jej dodatk

  • Warzywna górka

    W zimie wpadłem na pomysł wzbogacenia rabatek swojego piasku o coś, co jest bardziej czarne niż piaskowe i na czym rośliny zdecydowanie lepiej rosną. Postanowił

  • Curry z dynią i ciecierzycą

    Kulinarny aforyzm : Woda w naczyniu błyszczy, woda w morzu jest ciemna. Małe prawdy wyrażają się jasnymi słowami. Wielkim towarzyszy wielka cisza . Rabindranath

Komentarze
2012/10/30 15:56:16
Wspaniałe.
I jakie śliczne papilotki!
-
2012/10/31 08:08:58
jakie fajne kremowe 'czapeczki' :D
-
2012/11/05 15:06:19
Piękne. Rewelacyjne! Ten krem u góry świetny :)
-
Gość: Katarzyna, *.81-167-124.customer.lyse.net
2012/11/13 12:56:56
Zrobiłam Muffinki z twojego przepisu, są smaczne fakt, ale nie smakują wogóle dynią, no i ta temp pieczenia to trochę przesadzona 280 stopni??? Ja swoje piekłam na 200 i były gotowe w 20 min.
-
2012/11/14 20:10:16
Temperatura pieczenia to 180oC, błąd w przepisie, już poprawiony :)
-
2012/12/12 01:10:57
I czemu w takich momentach jak ten kiedy odkrywam takie przepisy muszę być na diecie....