NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Indyk w miodzie z karmelizowaną marchewką

„Pierś z indyka upieczona w sosie na bazie miodu doskonale komponuje się z delikatnie słodkim smakiem karmelizowanej marchewki. Do dania tego możemy również podać kaszę kuskus przygotowaną na bulionie z dodatkiem świeżej natki pietruszki i pomidorów”

Indyk w miodzie

Składniki:

Indyk w miodzie:

  • 500 g filetu z indyka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól, pieprz

Karmelizowana marchewka:

  • 600 g marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Indyk w miodzie:

  1. Filet z indyka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki. Wymieszać ze sobą miód, sos sojowy, oliwę oraz ocet. Marynatą zalać mięso, doprawić do smaku solą i pieprzem a następnie przełożyć je do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia (wraz z marynatą) i piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut.

Karmelizowana marchewka:

  1. Marchewkę obrać, starannie umyć a następnie pokroić w cienkie plasterki.
  2. W garnku rozgrzać masło. Dodać marchewkę, cukier brązowy oraz waniliowy. Mieszając dusić aż cukier się skarmelizuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Następnie podlać 150 ml wody i gotować przez około 10 minut przed przykryciem do momentu aż marchewka będzie miękka a woda w całości odparuje.

Indyk w miodzie, karmelizowana marchewka, indyk w miodzie z karmelizowaną marchewką

źródło przepisu: maślana marchewka – „To jest pyszne 4/2012”

czwartek, 10 stycznia 2013, baaaraneeek
Tagi: marchewka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/13 19:34:42
Ciekawa potrawa, chętnie spróbuję. Ostatnio robiłem kurczaka z miodem i cytryną, i chyba mam ciąg do potraw słodko-kwaśnych :)
-
Gość: http: pm-radoscgotowania.blogspot.com, *.tvk.torun.pl
2013/01/13 19:35:55
coś dla mojego chłopaka...na pewno wypróbuję..i zapraszam do NAs ;)
-
2013/01/16 11:50:18
Boże jak to zobaczyłem to od razu zgłodniałem a akurat pora obiadowa się zbliża jak powiem o tym małżonce i będzie chciała to ze mna przygotować to chyba pękną nasze kotły kondensacyjne w domu :):):):)