NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś Teriyaki

„Łosoś teriyaki jest bardzo popularnym sposobem przyrządzania łososia, a zarazem pysznym i szybkim. Jest on upieczony z dodatkiem sosu na bazie sosu sojowego, miodu oraz cukru. Ma więc lekki słodki posmak. Łososia teriyaki najlepiej podawać z ryżem z dodatkiem ryżu dzikiego”

Łosoś Teriyaki

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  •  ½ szklanki sosu sojowego
  •  ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ¼ szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Czosnek przepuścić przez praskę. Do garnka wlać oliwę z oliwek, następnie przełożyć czosnek, podsmażyć przez chwilę.
  2. Następnie wlać sos sojowy, wodę, miód, brązowy cukier, cynamon, olej sezamowy i ocet ryżowy. Podgrzewać marynatę na bardzo małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje przez około 2-3 minuty. Należy go ciągle mieszać, uważając aby się nie przypalił, ani nie skarmelizował.
  3. Filety z łososia doprawić świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą solą. Przełożyć do żaroodpornej foremki.
  4. Zalać łosia sosem i wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piec przez około 12-15 minut.

Łosoś Teriyaki

piątek, 25 stycznia 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/25 09:35:50
robiłam kiedyś takiego łososia :) jest pycha ;)
-
2013/01/25 09:59:18
Potwierdzam, jest pyszny :)
-
2013/01/25 13:34:51
Bardzo lubie sos/marynate teriyaki, nie tylko do lososia. Kurczak z jego dodatkiem tez smakuje bombowo!
-
2013/01/25 22:14:00
Musi smakować super! Lubię lososia i tę marynate także. Nie łączyłam ich jeszcze, może czas spróbować?
Pozdrawiam :)