NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron z cukinią

„Makaron z cukinią przygotowany w sosie alla carbonara. Jego przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż 30 minut, dlatego też potrawa ta doskonale nadaje się na szybki i zdrowy obiad”

Makaron z cukinią

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cukinie
  • 300 g makaronu
  • 2 jajka
  • 6 łyżek rzadkiej śmietanki (18% lub 30%)
  • 50 g tartego parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Przełożyć na nią cebulę i czosnek, podsmażać przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
  4. Cukinie pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię, smażyć aż warzywa będą miękkie.
  5. Jajka dokładnie sparzyć, następnie wbić do miseczki. Dodać śmietanę, roztrzepać dokładnie za pomocą widelca lub trzepaczki.
  6. Na patelnię dodać makaron, mieszać przez chwilę. Następnie zestawić patelnię z ognia. Wmieszać połowę sera, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Wlać na patelnię masę jajeczną i dokładnie wymieszać (jajka nie mogą nam się ściąć). Podawać od razu posypując resztą parmezanu.

Makaron z cukinią

czwartek, 31 stycznia 2013, baaaraneeek
Tagi: cukinia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/31 22:12:49
Podoba mi się taki obiad, bo cukinię uwielbiam :)