NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Quesadillas z łososiem i szpinakiem

„Quesadillas to danie kuchni meksykańskiej, przygotowane jako połączenie dwóch tortill z serem oraz innymi dodatkami w środku zapiekanymi na ciepło. Quesadillas z łososiem i szpinakiem najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego oraz sałatki ze świeżych pomidorów, awokado i kukurydzy. Dobrze smakują także na zimno w formie przekąski”

Quesadillas z łososiem i szpiankiem

Składniki:

  • 6 tortilli pszennych
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 300 g łososia wędzonego na ciepło
  • 250 g mozzarelli
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Quesadillas z łososiem i szpiankiem

Wykonanie:

  1. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę, podsmażać przez około 5 minut, następnie dodać szpinak i dusić przez około 2 minuty, aż liście zwiędną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
  3. Mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podzielić ją na dwie części.
  4. Rozłożyć 3 tortille pszenne. Posypać je połową sera, następnie rozłożyć równomiernie szpinak i łososia, posypać resztą sera.
  5. Przełożyć tortille do piekarnika i zapiekać przez około 10-15 minut, aż ser się całkowicie rozpuści.

Quesadillas z łososiem i szpiankiem

wtorek, 08 stycznia 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/08 09:55:23
bardzo lubię, ale takiej wersji jeszcze nie robiłam:)
-
2013/01/08 13:14:31
ślinka leci:)
-
2013/01/13 19:38:12
Wygląda świetnie. Muszę sprawdzić czy tak samo smakuje jak wygląda.
-
2013/01/16 11:34:51
Uwielbiam połączenie łososia i szpinaku! Z pewnościa pychota!
Pozdrawiam i zapraszam na mój blog:)
-
2013/02/04 13:44:56
O, to coś dla mnie :) Bardzo przemawia do mnie też ta salsa z awokado, pomidora i kukurydzy :) To musi być super połączenie. Zdecydowanie muszę spróbować :)