NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Snickers

„Na dobry początek tygodnia proponuję przepis na ciasto snickers. Składa się ono z krakersów przełożonych na zmianę kremem budyniowym o smaku czekoladowym i orzechowym. Całość oblana oczywiście gęstą czekoladą. Polecam wypróbowanie tego przepisu, ciasto jest obłędnie pyszne!”

Ciasto Snickers

Składniki:

  • 64 krakersy

Krem budyniowy:

  • ok. 2/3 szklanki mąki kukurydzianej *(lub więcej)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 szklanek mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
  • ¾ szklanki kremowego masła orzechowego lub masy krówkowej o smaku orzechowym

Ponadto:

  • 100 g (1 tabliczka mlecznej czekolady)
  • 6 łyżek śmietany kremówki
  • 4 łyżki masy krówkowej
  • 200 g posiekanych batoników snickers

Ciasto Snickers

Wykonanie:

Krem budyniowy:

  1. 4 szklanki mleka wlać, do garnka, doprowadzić do wrzenia.
  2. W pozostałej szklance mleka wymieszać ze sobą dokładnie mąkę, cukier, sól oraz ekstrakt waniliowy.
  3. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać do niego mieszaninę z mąki i energicznie mieszając gotować przez około 1 minutę, aż masa zgęstnieje.
  4. *Masa powinna mieć konsystencję dość gęstego budyniu. Jeśli konsystencja jest za rzadka, stopniowo dosypywać mąkę kukurydzianą i energicznie mieszać, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji. Chodzi o to, aby masa miała taką konsystencję, aby nie rozlewała się na boki po nałożeniu jej na krakersy.
  5. Podzielić budyń na dwie równe części. Do jednej dodać posiekaną czekoladę a do drugiej krem orzechowy lub masę krówkową.

Przełożenie:

  1. Ułożyć wzdłuż 8 krakersów. Aby równomiernie nałożyć masy można je przełożyć do dekoratora lub rękawa cukierniczego z płaską, małą końcówką.
  2. Na krakersy równomiernie rozsmarować masę czekoladową, następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów i rozsmarować na niej masę orzechową. Czynność tą powtarzać aż do wyczerpania wszystkich składników.
  3. Podgrzać 4 łyżki masy krówkowej, tak aby miała rzadką konsystencję, polać nią wierzch ciasta.
  4. Mleczną czekoladę rozpuścić ze śmietanką kremówką. Polać nią wierzch ciasta i boki.
  5. Snickersy posiekć, posypać nimi wierzch ciasta.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 8 godzin lub najlepiej na całą noc.

Ciasto Snickers

Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z tej strony

poniedziałek, 04 lutego 2013, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/04 09:32:05
O mamuniu<3.
-
2013/02/04 09:55:08
Takich zdjęć nie powinny oglądać osoby na diecie.:)
-
2013/02/04 09:59:30
Jest mega! I jak tu nie zrobić takiego ciacha?! :)
-
2013/02/04 10:26:27
Hehe no tak :) Ja po zobaczeniu zdjęcia i przepisu od razu się skusiłam żeby wypróbowac to cudeńko :)
-
Gość: n., *.amu.edu.pl
2013/02/04 11:22:59
A ja mam pytanie, jakiej wielkości foremkę użyć? I jak to potem z niej wyjąć??? :)
-
2013/02/04 11:36:58
Generalnie nie potrzeba foremki do tego ciasta. Ja robiłam to na deseczce wyłożonej papierem do pieczenia. Kremy są dosc gęste, więc nie rozlewają się na boki. Tylko najlepiej do nakładania kremów użyc dekoratorów, ponieważ nakładnie i rozsmarowywanie np. nożem będzie powodowało rozsuwanie się krakersów....
-
2013/02/04 12:10:56
wygląda genialnie! dokładnie jak snickers:D
-
2013/02/04 13:26:14
Kurczę, ostatnio gdzie nie spojrzę, ciasta z użyciem Snickersów. Przeróżne. My ostatnio robiliśmy (a właściwie Luby zrobił) meega słodki sernik z tymi batonikami. Matko, jakie to wciągające :) Ale ciekawi mnie skąd ta nagła popularność słodkości właśnie ze Snickersami, hmm...
Nie, żebym narzekała ;)
-
2013/02/04 17:11:25
oj, chyba nie wytrzymam długo na diecie:)
-
2013/02/04 17:15:08
Smakowite i chyba proste w przygotowaniu ciasto:)
Świetnie się prezentuje!
-
2013/02/04 18:31:12
Świetne to ciacho i strasznie kusi z tych zdjęć!
-
2013/02/04 19:13:58
ekstraaaaaa!
-
2013/02/04 20:24:57
koniecznie muszę spróbować
-
2013/02/04 20:28:31
sama rozkosz:))
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2013/02/04 20:28:43
Wspaniałe, przepis zapisany do zrobienia!
-
2013/02/04 22:01:36
To ciasto prezentuje się znakomicie! Mniam, chętnie bym zjadła kawałeczek. Super!
:)
-
2013/02/04 22:09:30
Ależ to ciasto się obłędnie prezentuje :)
-
Gość: Ola in the kitchen, *.adsl.inetia.pl
2013/02/04 23:11:23
Obłędnie smakuje i obłędnie wygląda! Świetny pomysł!
-
2013/02/04 23:16:28
też robiłam ostatnio to ciasto, ale miałam spory problem z masą bo moja była rzadka ale z tego co widzę to Ty masz 1 l mleka a ja dałam 1,5 l i te 2/3 szklanki mąki kukurydzianej było niewystarczające
-
2013/02/04 23:51:40
Tak, to prawda zmniejszyłam ilosc mleka, ponieważ z 1,5 l mleka wychodziło zbyt dużo masy (nie dało się jej w całości wykorzystac przy takiej ilości krakersów jak w przepisie).

Pozostawiłam natomiast tą samą ilosc mąki kukurydzianej, aby masa nie wyszła właśnie zbyt rzadka. W przepisie dopisałam że można zwiększyc ilosc mąki kukurydzianej, tak aby budyń był dosc gęsty i nie rozlewał nam się na boki przy przekładaniu krakersów :)
-
2013/02/05 10:25:10
Niesamowite!!!
Koniecznie muszę wypróbować
I jak tu dbać o linie jak się ogląda takie pyszności!!!:)

info@select-catering.de
-
2013/02/05 14:33:45
Świetnie wygląda, przypomina bardzo snikersa. Taki ogromny baton;)
-
2013/02/07 18:30:47
Piękne ! muszę wypróbować koniecznie, pozdrawiam :)
-
2013/02/09 13:45:15
Tez musze wyprobowac! A wyglada pieknie, pewnie nie bd zalowac, dziekuje za przepisik :)
-
2013/11/13 16:26:54
super, wykorzystam jutro:) pozdrawiam
Agnieszka potavel.pl
-
2013/11/13 17:15:47
Polecam :)
-
Gość: carolliness, *.centertel.pl
2014/02/03 15:00:04
Hej, moge zapytac odnosnie krakersow, polecasz krakersy lajkonik solone ? Oraz odnosnie mąki kukurydzianej 2/3 szklanki czy 2całe szklanki? Bo zgubil mnie taki wpis ;))
-
2014/02/03 17:00:53
Tak, krakersy lajkonik solone jak najbardziej nadają się do wykorzystania w tym przepisie.

Należy użyc 2/3 szklanki mąki, jednak gdy budyń będzie zbyt rzadki należy dosypac około 2-4 łyżek mąki - chodzi o to, żeby masa miała taką konsystencję aby po nałożeniu na krakersy nie wylewała nam się na boki.

Pozdrawiam :)
-
2014/02/03 17:10:19
__________________________________________________________
PIĘKNIE OPRACOWANE, ZJAWISKOWE ZDJĘCIA: ŚLINKA CIEKNIE! *****

__________________________________________________________
-
2014/02/03 21:21:14
Dziękuję :)
-
Gość: Ala, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/05/04 10:57:37
No u mnie niestety masa jasna nie zastygła, nie chciała zgęstnieć mieszałam dodawłam mąkę kukurydzianą i wyszło 1 i 1/2 szklanki itak nie do końca to było to, masa jasna była gorzka nie wiem czy to mąka czy co i kompletnie nie wiem co zrobiłam, robiłam w keksówce, i leeeedwo sie zmieściło, krakersów poszło na tyle masy opakowanie więcej to nie wiem co u mnie wyszło hehe