NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś z sosem jagodowym

„Przedstawiam przepis na eksperymentalnego łososia z sosem jagodowym. Bardzo lubię połączenia łososia z owocami oraz ze słodkimi sosami, więc gdy tylko zobaczyłam ten przepis postanowiłam go od razu wypróbować. Moją drobną modyfikacją było dodanie do sosu cukru, który bez niego wydawał mi się nieco mdły”

Łosoś z sosem jagodowym

Składniki:

Łosoś:

  • 2 filety z łososia
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sos jagodowy:

  • 150 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu balsamicznego
  • ½ szklanki bulionu
  • 3 łyżeczki brązowego cukru

Wykonanie:

Łosoś:

  1. Łososia dokładnie opłukać i wysuszyć, usunąć ości. Doprawić go solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC.
  3. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, a następnie łososia. Smażyć z każdej strony przez około 2 minuty.
  4. Następnie przełożyć łososia do żaroodpornego naczynia, wlać pozostałe ze smażenia masło, posypać łososia płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 8-10 minut.

Sos jagodowym:

  1. W małym garnku wymieszać wszystkie składniki na sos. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając aby sos się nie przypalił przez około 5 minut.
  2. Po wyciągnięciu łososia z piekarnika polać go sosem jagodowym.

Łosoś z sosem jagodowym

źródło przepisu

piątek, 01 lutego 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/01 12:40:01
łooooo to może być całkiem ciekawe doznanie :)
-
2013/02/02 21:15:03
Musi to być ciekawy smak.
Nie wiem, czy się skuszę, ale powiem szczerze, że zachęcająco wygląda :)