NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron po chińsku

„Makaron po chińsku z kurczakiem, warzywami i ananasem. Całość podana w sosie słodko – kwaśnym. Doskonała propozycja na pyszny i sycący obiad. Polecam wypróbowanie tego przepisu”

makaron po chińsku, smażony makaron po chińsku, makaron po chińsku z kurczakiem, smażony makaron po chińsku, makaron po chińsku z warzywami, kurczak po chińsku z makaronem, chiński makaron smażony

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 opakowanie (300 g) chińskiego makaronu 3-minutowego
  • 400 g mięsa z kurczaka (z udka i z piersi)
  • 1 papryka (czerwona lub żółta)
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 100 g pędów bambusa z puszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 plastrów ananasa z puszki

Sos słodko – kwaśny:

  • ½ szklanki soku ananasowego
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżeczki mąki
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 duże ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru, bardzo drobno posiekany

Wykonanie:

  1. Makaron gotować 3 minuty w dużym garnku wypełnionym wrzątkiem luz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odlać, przepłukać zimną wodą i ponownie odlać, po czym odłożyć do późniejszego wykorzystania.
  2. W tym czasie przygotować sos słodko-kwaśny. Wymieszać mąkę w ok. 100 ml wody i odstawić. Resztę składników na sos wymieszać w niedużym rondlu i doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę wymieszaną z wodą i gotować przez około 3 minuty, aż sos będzie gęsty. Zestawić z ognia i odstawić.
  3. Cebulę pokroić w cienkie plastry, paprykę w kostkę, marchewkę w półplasterki, ananas oraz kurczaka na mniejsze kawałki.
  4. Na dużym ogniu rozgrzać wok lub dużą patelnię. Wlać olej i rozgrzać aż zacznie skwierczeć. Wrzucić cebulę i smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać kurczaka, marchewkę oraz paprykę, smażyć około 10 minut, aż mięso będzie dobrze wysmażone.
  5. Dodać bambus oraz ananasa. Wlać sos do woka i podgrzać. Dodać makaron i za pomocą dwóch widelców bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

makaron po chińsku, smażony makaron po chińsku, makaron po chińsku z kurczakiem, smażony makaron po chińsku, makaron po chińsku z warzywami, kurczak po chińsku z makaronem, chiński makaron smażony

źródło przepisu: "Doskonała chińszczyzna"

poniedziałek, 18 lutego 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/18 10:20:59
uwielbiam tego typu obiadki:)
-
2013/02/18 13:00:23
Jeny, jak ja lubię takie jedzonko....
-
2013/02/19 08:41:42
Wygląda smacznie i słonecznie :)