NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Babka wielkanocna z malinami

„Wielkanocna babka z dodatkiem soczystych malin, z warstwą kawowo-czekoladową, całość oblana czekoladą. Babka jest pulchna, a przy tym dość wilgotna - wprost idealna do filiżanki kawy!”

Babka wielkanocna

Składniki:

Babka:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 170 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
  • 1¼ szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu

Wypełnienie:

  • ¼ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • ok. 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych

Wierzch:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 20 g masła
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 18/30%
  • kilka malin do dekoracji

Babka wielkanocna, babka wielkanocna z malinami, babka czekoladowa, babka wielkanocna przepis, babka przepisy

Wykonanie:

Babka:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
  2. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
  3. W osobnej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
  4. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, wlać ekstrakt waniliowy.
  5. Miksując na niskich obrotach dodawać do masy na przemian po 3 łyżki mieszanki z mąką oraz po 3 łyżki śmietany.

Wypełnienie:

  1. Wymieszać cukier, kakao oraz kawę.
  2. Przełożyć do przygotowanej formy ok. 1,5 szklanki ciasta, rozprowadzić równomiernie na dnie.
  3. Posypać ciasto 1/3 mieszanki z kakao i rozsypać na to 1/3 malin.
  4. Następnie wyłożyć ok. 1,5 szklanki ciasta, posypać 1/3 mieszanki z kakao i 1/3 malin.
  5. Czynność tę powtórzyć, a więc wyłożyć ok. 1,5 szklanki ciasta, posypać pozostałym kakao i ułożyć pozostałe maliny.   Następnie przykryć maliny pozostałym ciastem.
  6. Przełożyć babkę do piekarnika i piec przez około 50-60 minut w nagrzanym piekarniku.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić ciasto w formie przez około 30 minut. Następnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:

  1. Rozpuścić czekoladę razem z masłem i słodką śmietanką. Polać nią babkę.
  2. Udekorować malinami.

pyszna babka wielkanocna, prosta babka wielkanocna, babka wielkanocna wilgotna, przepis babka wielkanocna

 źródło przepisu

piątek, 22 marca 2013, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/03 20:17:10
wygląda pyśznie!:)