NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marchewkowe II

„Ciasto marchewkowe, a właściwie hawajski tort marchewkowy z ananasem, delikatnym kremem i kokosem. Ciasto z dużą ilością marchewki, ananasa oraz aromatycznych przypraw takich jak cynamon czy gałka muszkatołowa. Całość przełożona kremem na bazie serka z dodatkiem kokosu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień przełożyć je kremem”

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto marchewkowe:

  • 1 szklanka posiekanych drobno ananasów z puszki (8 plastrów), dokładnie odsączonych
  • 600 g startej drobno marchewki
  • 315 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g brązowego cukru
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  ½ szklanki mleka, w temperaturze pokojowej

Krem śmietankowy:

  • 500 g kremowego serka typu Philadeplphia
  • 225 g masła, w temperaturze pokojowej
  •  ¼ szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru (lub więcej)
  • 1 szklanka płatków lub wiórków kokosowych

Ciasto marchewkowe, przepis na ciasto marchewkowe, ciasto marchewkowe przepis, ciasto marchewkowe z kremem, ciasta marchewkowe

Wykonanie:

Ciasto marchewkowe:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180oC. Wyłożyć papierem do pieczenia dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm.
  2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, dolą, cynamonem i gałką muszkatołową.
  3. W osobnej misce zmiksować masło, stopniowo dodawać cukier, następnie jajka i ekstrakt waniliowy. Miksując na niskich obrotach dodać około 1/3 mieszanki z mąki i połowę mleka, miksować przez około 3 minuty, powtórzyć do wykończenia mąki.
  4. Do masy dodać marchewkę a następnie ananas, delikatnie wymieszać.
  5. Podzielić ciasto na dwie części i każdą z nich przełożyć do przygotowanej formy.
  6. Przełożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 – 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kratkę. Po 15 minutach wyciągnąć je z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Najlepiej ciasto upiec dzień wcześniej i pozostawić je w temperaturze pokojowej na całą noc.

Krem śmietankowy:

  1. Masło zmiksować za pomocą miksera na gładki krem, stopniowo dodawać serek i wanilię. Miksując na niskich obrotach dodać 1/3 cukru pudru, mieszać przez około 2-3 minut, czynność powtórzyć dwukrotnie.
  2. Dodać do kremu płatki kokosowe, delikatnie wymieszać. 

Przełożenie ciasta:

  1. Ciasto przekroić poziomo na pół. W ten sposób powstanie nam 4 blaty ciasta.
  2. Ułożyć pierwszy blat na podstawce, posmarować ¼ kremu. Tak samo postąpić z pozostałymi blatami ciasta i kremem.
  3. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i posypać płatkami kokosowymi.
  4. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc przed podaniem.

Ciasto marchewkowe, przepis na ciasto marchewkowe, ciasto marchewkowe przepis, ciasto marchewkowe z kremem, ciasta marchewkowe,

źródło przepisu

sobota, 16 marca 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
j_o
2013/03/16 11:55:07
uwielbiam marchewkowe ciasta pod każdą postacią, podobnie jak placki dyniowe itp. Twoje ciasto wygląda baaaardzo pysznie. Pozdrawiam serdecznie. Manufaktura Ciastek
-
2013/03/16 22:43:37
Świetnie wygląda. Też mam wielką chęć na takie podobne ciasto, bo mam przepis na nie już jakiś czas z innego bloga. :-)
Może kiedyś zrobię :)
-
Gość: Manufaktura Ciastek, *.centertel.pl
2013/03/17 21:03:49
Udało się na mące ryżowej. W zasadzie bez różnicy czy pszenna czy ryżowa powiem szczerze:) ciasto pyszne, nawet po moich zmianach:) pozdrawiam
-
2013/03/18 09:17:13
To super! :)
-
Gość: Obsesja Smaków, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/03/19 08:35:08
Jedno z moich ulubionych ciast, wygląda przepysznie u Ciebie