NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto ze szpinakiem

"Ciasto ze szpinakiem idealne na świąteczny wielkanocny stół. Składa się ono z ciasta francuskiego w środku którego ukryty jest szpinak z niespodzianką, a więc z jajkami. Wierzch posypany sezamem" 

Ciasto ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 kg świeżego szpinaku lub 3 opakowania (po 450 g) szpinaku mrożonego – w tym przynajmniej 1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 białe cebula, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g sera koziego lub sera feta, pokrojonego w kostkę lub drobno pokruszonego
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 łyżki bułki tartej + 1 łyżka do posypania ciasta
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe + jedno roztrzepane na wierzch ciasta
  • 2 łyżki sezamu
  • sól i pieprz

Ciasto ze szpinakiem, ciasto francuskie ze szpinakiem

Wykonanie:

  1. Szpinak dokładnie wypłukać, odsączyć usuwając dokładnie nadmiar wody, następnie posiekać. W przypadku szpinaku mrożonego, rozmrozić go, a następnie bardzo dokładnie odcedzić pozostawiając go na sicice przez minimum 2 godziny.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę i czosnek przez około 3-4 minuty. Dodać szpinak:                                   ** jeśli jest świeży podsmażyć go przez chwilę aż liście zwiędną. Następnie przełożyć wszystko do dużej miski                                     ** jeśli używamy szpinaku mrożonego to po dokładnym odsączeniu przekładamy go do dużej miski i dodajemy do niego podsmażoną cebulę z czosnkiem. 
  3. Następnie wbić 2 jaja i wsypać 3 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodać ser.
  4. Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wyłożyć dno oraz boki formy ciastem francuskim, posypać ciasto bułką tartą. Wyłożyć połowę masy ze szpinaku, zrobić 5 wgłębień, włożyć do nich jajka, przykryć pozostałą masą szpinakową.
  5. Z pozostałego ciasta wyciąć krążek o średnicy 24 cm i ułożyć na górze ciasta. Nakłuć wierzch widelcem lub zrobić nacięcia ostrym nożem.
  6. Jajko roztrzepać za pomocą widelca, posmarować nim wierzch ciasta, następnie posypać sezamem.
  7. Ciasto przełożyć do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec przez 30 do 35 minut, lub do momentu aż wierzch będzie złocisty. Wkładając ciasto do piekarnika należy jego wierzch przykryć folią aluminiową, którą odkrywamy dopiero na 15 minut przed końcem pieczenia, czyli po upływie około 20 minut od włożenia ciasta do piekarnika.

Ciasto ze szpinakiem, ciasto francuskie ze szpinakiem, ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą, ciasto tarta ze szpinakiem, placek ze szpinakiem

Ciasto ze szpinakiem, ciasto francuskie ze szpinakiem, ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą, ciasto tarta ze szpinakiem, placek ze szpinakiem, ciasto francuskie ze szpinakiem i serem,

czwartek, 14 marca 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/14 13:34:41
Wygląda fantastycznie, prawdziwe cudo!
-
2013/03/14 14:28:36
i jajko i szpinak, czego więcej mogłabym chcieć !! ;)