NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Jajka w sosie musztardowym

„Szybkie w przygotowaniu danie składające się z kilku prostych składników, które bez trudu odnajdziemy w domu. Jajka w delikatnym sosie musztardowym przygotowanym na bazie bulionu i mleka z dodatkiem rukoli idealnie komponują się z puree ziemniaczanym i sałatką z rukoli”

Jajka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 8 jajek
  • 2 pęczki rukoli
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 650 ml mleka
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki. Gotować w osolonej wodzie ok. 20 minut.
  2. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić na pół.
  3. Rukolę oczyścić i opłukać. Odłożyć kilka listków do dekoracji, a resztę posiekać.
  4. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Dodać mąkę, zasmażyć. Dolać bulion i 450 ml mleka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 1-2 minuty. Dodać musztardę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Jajka włożyć do sosu, chwilę podgrzewać. Wsypać posiekaną rukolę.
  6. Ziemniaki odcedzić. Dodać do nich 200 ml mleka i 2 łyżki tłuszczu. Podnieść na puree. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Podawać wszystko razem z sałatką z rukoli.

Jajka w sosie musztardowym, jajka w sosie, jajka w sosie chrzanowym,

źródło przepisu: "To jest pyszne 1/2012"

wtorek, 19 marca 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/19 12:43:55
pychota :)
-
2013/03/19 18:31:16
Pycha! Dawno nie robiłam ;)
-
2013/03/19 22:55:29
Fajny pomysł z dodaniem rukoli do sosu.
-
2013/03/22 15:39:59
Ale mi ochoty narobiłaś. Pychota.