NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJˇCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE Sˇ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Jajka w sosie musztardowym

„Szybkie w przygotowaniu danie składaj±ce się z kilku prostych składników, które bez trudu odnajdziemy w domu. Jajka w delikatnym sosie musztardowym przygotowanym na bazie bulionu i mleka z dodatkiem rukoli idealnie komponuj± się z puree ziemniaczanym i sałatk± z rukoli”

Jajka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 8 jajek
  • 2 pęczki rukoli
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki m±ki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 650 ml mleka
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki. Gotować w osolonej wodzie ok. 20 minut.
  2. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić na pół.
  3. Rukolę oczy¶cić i opłukać. Odłożyć kilka listków do dekoracji, a resztę posiekać.
  4. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Dodać m±kę, zasmażyć. Dolać bulion i 450 ml mleka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 1-2 minuty. Dodać musztardę. Doprawić do smaku sol±, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Jajka włożyć do sosu, chwilę podgrzewać. Wsypać posiekan± rukolę.
  6. Ziemniaki odcedzić. Dodać do nich 200 ml mleka i 2 łyżki tłuszczu. Podnie¶ć na puree. Doprawić sol±, pieprzem i gałk± muszkatołow±.
  7. Podawać wszystko razem z sałatk± z rukoli.

Jajka w sosie musztardowym, jajka w sosie, jajka w sosie chrzanowym,

Ľródło przepisu: "To jest pyszne 1/2012"

wtorek, 19 marca 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Mini bezy wielkanocne

    Składniki: Bezy: 4 białka 250 g drobnego cukru 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 2 łyżki octu Krem: 500 ml smietanki 36%, bardzo dobrze schłodzonej 2 łyżki cukru pudr

  • Babka wielkanocna - Fale Dunaju

    Składniki: Baka wielkanocna: 300 g masła 300 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 6 jajek 300 g m±ki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao

  • Wielkanocne muffinki szpinakowe

    Składniki na ok. 24 szt.: Ciasto: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 1/3 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka m±ki pszennej 1 szklanka m±ki

Komentarze
2013/03/19 12:43:55
pychota :)
-
2013/03/19 18:31:16
Pycha! Dawno nie robiłam ;)
-
2013/03/19 22:55:29
Fajny pomysł z dodaniem rukoli do sosu.
-
2013/03/22 15:39:59
Ale mi ochoty narobiła¶. Pychota.