NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek wielkanocny snickers

„Mazurek wielkanocny a`la snickers składa się z kruchego ciasta oraz warstwy karmelowej. Całość polana mleczną czekoladą i posypana solonymi orzeszkami ziemnymi i snickersem. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Czekolada – 140 przepisów. Carla Bardi”

Mazurek wielkanocny snickers

Składniki:

Kruchy spód:

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru

Karmel:

  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 50 g brązowego cukru
  • 80 g solonego miękkiego masła
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu

Wierzch:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 18% lub mleka
  • 50 g orzechów ziemnych solonych
  • 1 snickers

Mazurek wielkanocny

Wykonanie:

Kruchy spód:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Blachę do pieczenia 25 * 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W średniej wielkości misce umieścić masło i wyrabiać je z mąką, śmietaną i żółtkiem do chwili, gdy masa zacznie konsystencją przypominać bułkę tartą. Wmieszać cukier i dalej wyrabiać ciasto.
  3. Rozprowadzić masę w przygotowanej formie i ugnieść ją dłońmi na równą warstwę, podwijając nieco brzegi.
  4. Piec przez około 25 minut, aż wierzch będzie twardy i złocistobrązowy.

Karmel:

  1. Na małym ogniu w niewielkim rondelku o grubym dnie mieszać mleko skondensowane, cukier, masło i syrop, aż do momentu rozpuszczenia się cukru.
  2. Zwiększyć ogień i gotować masę przez 10-15 minut, cały czas energicznie mieszając, aż karmel ściemnieje.
  3. Wlać łyżeczkę gorącego karmelu do szklanki z zimną wodą i spróbować ugnieść go palcami. Jeśli da się z niego uformować kulkę, oznacza to, że jest już gotowy.
  4. Wylać karmel na upieczony spód, wygładzając powierzchnię, po czym odstawić go do ostygnięcia na co najmniej 30 minut.

Wierzch:

  1. Snickers pokroić w drobną kostkę.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wylać połowę czekolady na karmel.
  3. Wierzch posypać pokrojonymi snickersem i orzeszkami ziemnymi, polać pozostałą czekoladą.

Mazurek wielkanocny snickers, mazurek wielkanocny przepis, mazurek wielkanocny kajmakowy, mazurek wielkanocny, przepis na mazurka, przepis na mazurek wielkanocny, mazurki wielkanocne

Mazurek wielkanocny snickers, mazurek wielkanocny przepis, mazurek wielkanocny kajmakowy, mazurek wielkanocny, przepis na mazurka, przepis na mazurek wielkanocny, mazurki wielkanocne, ciasto na mazurek, przepis mazurek wielkanocny, przepis na wielkanoc mazurek

poniedziałek, 18 marca 2013, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/18 18:00:07
Ho ho, widzę, że przypadły Ci do gustu ciasta z kawałkami Snickersów :) chętnie bym takiego mazurka spróbowała, bo musi być rewelacyjny :)
-
2013/03/18 19:04:34
Dokładnie :) To już kolejne ciasto na blogu z dodatkiem snickersa :)
-
2013/03/18 19:20:17
Piękny ! Ze snickersem musi byc pyszny. :) Pozdrawiam
-
Gość: Eliot, *.dynamic.chello.pl
2014/04/18 22:08:47
Wlasnie skonczylam tworzyc 'Mazurek Snickersa' I musze przyznac,ze to prawdziwy as w rekawie!karmel wyszedl wysmienicie ale z czasem....umieram z ciekawosci by sprobowac ten element Swiat!
-
2014/04/19 10:02:30
No tak, a tutaj cierpliwie trzeba poczekac do jutra :)