NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczeń rzymska

„Pieczeń rzymska przygotowana w formie wieńca, nadziewana ugotowanymi na twardo jajkami, owinięta plastrami boczku idealnie nadaje się na świąteczny stół. Mięso z dodatkiem podsmażonych pieczarek z cebulą oraz boczkiem doprawione gałką muszkatołową i świeżą natką z pietruszki. Podczas pieczenia unosi się niesamowity zapach”

Pieczeń rzymska

Składniki:

  • 1,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 100 g boczku pokrojonego w kosteczkę
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g pieczarek, drobno posiekanych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • ok. 12 plastrów boczku 
  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Pieczeń rzymska, klops, przepis pieczeń rzymska, pieczeń z mięsa mielonego, pieczeń przepis, pieczeń rzymska z pieczarkami

Wykonanie:

  1. Cebulę podsmażyć z pieczarkami i boczkiem pokrojonym w kosteczkę na rozgrzanej oliwie przez około 10 minut.
  2. Mięso wymieszać dokładnie z 3 jajkami, czosnkiem, bułką tartą, podsmażonymi pieczarkami z cebulą i boczkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  3. Piekarnik rozgrzać do 170oC.
  4. Okrągłą formę o średnicy około 28 cm z dziurką w środku wysmarować tłuszczem. Ułożyć na ściankach plastry boczku. Przełożyć do formy połowę masy z mięsa mielonego, zrobić kilka wgłębień w środku i ułożyć w nich ugotowane jajka, następnie przykryć resztą mięsa i zawinąć plastry boczku.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut.

pieczeń rzymska, przepis na pieczeń, pieczeń rzymska z pieczarkami, pieczeń rzymska z jajkiem

pieczeń rzymska, przepis na pieczeń, pieczeń rzymska z pieczarkami, pieczeń rzymska z jajkiem

źródło przepisu: przepis z modyfikacjami pochodzi z tej strony

środa, 13 marca 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/13 12:49:24
Tak ładnej pieczeni rzymskiej jeszcze nie widziałam. Czuję się zachęcona by taka popełnić przy najblizszej okazji świątecznej, pozdrawiam.
-
Gość: Ola in the kitchen, *.adsl.inetia.pl
2013/03/13 18:36:10
Bardzo smakowicie wygląda!
-
2013/03/13 20:23:32
Przepięknie przygotowałaś pieczeń rzymską ...
Pozdrawiam :)
-
2013/03/13 22:28:31
Wygląda elegancko w tym kształcie :)
-
2013/03/13 23:08:33
wszystko w niej kojarzy mi się z wielkanocą ;)